“Ζώνη τουρκικής λίρας” σκέφτεται ο Ερντογάν

Μία αναφορά του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο προκαλεί έντονες συζητήσεις στην Τουρκία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μπει κάποια στιγμή η Τουρκία στη ζώνη του ευρώ, απάντησε: "Ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολλά που λένε πως είναι εναντίον της ευρωζώνης και δε θέλουν να μπουν στην ευρωζώνη. Μάλιστα μας συμβουλεύουν να δημιουργήσουμε μία Ζώνη Τουρκικής Λίρας. Και τους απαντώ ότι συμφωνώ".

Ο κ. Ερντογάν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως το σχόλιό του αυτό ήταν αρκετό για να διχάσει τον τουρκικό Τύπο, με τις μεν κυβερνητικές εφημερίδες να το αντιλαμβάνονται σαν απόδειξη της οικονομικής δύναμης της χώρας, τις δε αντιπολιτευτικές εφημερίδες να κάνουν λόγο για ένα τρελό σχέδιο, χωρίς βάση στην πραγματικότητα.

Οι πολιτικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, αφ'ενός επειδή είναι πολύ λίγες οι χώρες που θα ήταν διατεθειμένες να προσχωρήσουν με μία τέτοια νομισματική ζώνη, αφ'ετέρου επειδή η ισχύς του τουρκικού νομίσματος δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλη.

Φαίνεται πάντως πως δεν πρόκειται απλά για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Ταγίπ ερντογάν, καθώς την ιδέα του ενστερνίζεται και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζαφέρ Τσαγκλαγιάν. "Ο πρωθυπουργός μας δεν το είπε αυτό στην τύχη. Χάρη στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η εμπιστοσύνη στην τουρκική λίρα ολοένα αυξάνεται κάθε χρόνο, και θα την ενισχύσουμε ακόμα παραπάνω".