Ερντογάν: Η Ε.Ε. θα μας χάσει αν δεν μπούμε μέχρι το 2023

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας χορηγήσει άδεια ένταξης μέχρι το 2023, θα μας χάσει, διαμηνύει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βερολίνο όπου και θα συναντηθεί αργότερα στη διάρκεια της μέρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης το βράδυ της Τρίτης, αν η Τουρκία θα είναι μέλος της ΕΕ μέχρι το 2023, ο κ. Ερντογάν απάντησε: “κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τραβήξουν τόσο πολύ το σχοινί.. Αλλά αν το κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει, και κατά πολύ περισσότερο θα χάσει την Τουρκία”.

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ένταξη της Τουρκίας θα ενισχυθεί από τα περίπου 74 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, εκ των οποίων τα 6 εκατομμύρια ήδη ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και τα 3 εκατομμύρια στη Γερμανία.

Η Άγκελα Μέρκελ, με την οποία ο Ερντογάν θα συναντηθεί, πάντως, αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προτιμά αντ’ αυτού μια προνομιακή συνεργασία, αν και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Άγκυρας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της πρεσβείας της Τουρκίας στο Βερολίνο, επέκρινε το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε επίσημα το 2005, έχει ουσιαστικά παγώσει τα τελευταία χρόνια, λόγω της αντίθεσης που βρίσκει από τον πυρήνα μελών της ΕΕ και την αποτυχία να βρεθεί μια λύση, στο πρόβλημα της διαιρεμένης Κύπρου.

Η Τουρκία θα γιορτάσει το 2023, την 100η επέτειο από την θεμελίωση της δημοκρατίας που γεννήθηκε στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.