Πορτογαλία: 8.000 υπογραφές υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους

Το μανιφέστο υπέρ μιας "υπεύθυνης αναδιάρθρωσης" του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου από 74 προσωπικότητες της αριστεράς και της δεξιάς, οδήγησε σε μια αίτηση η οποία ξεπέρασε σήμερα το όριο των 8.000 υπογραφών.

"Χωρίς βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, το χρέος της Πορτογαλίας δεν είναι βιώσιμο", υπογραμμίζεται στην αίτηση αυτή που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ και την οποία έχουν δηλώσει πως υποστηρίζουν ο στρατηγός Πίντο Ραμάλιο, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, και ο Εουζένιο ντα Φονσέκα, πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas στην Πορτογαλία.

Στο κείμενο της αίτησης ζητείται από το κοινοβούλιο "να οργανώσει μια δημοκρατική συζήτηση" για το θέμα και να υιοθετήσει μια απόφαση με την οποία να ζητείται από την κεντροδεξιά κυβέρνηση να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια μερική διαγραφή του χρέους.

Η ομάδα των 74 προσωπικοτήτων της Πορτογαλίας, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από οικονομολόγους διεθνούς κύρους, προτείνει να εφαρμοσθεί ένα κούρεμα στο τμήμα του χρέους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, να επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων "στα 40 χρόνια ή περισσότερο" και να μειωθεί το μέσο επιτόκιό τους.

Η δημοσίευση του "Μανιφέστου των 74" δημιούργησε ζωηρή πολεμική στην Πορτογαλία, με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Πέντρο Πάσος Κοέλιο να καταδικάζει την πρωτοβουλία αυτή, εκτιμώντας πως το μανιφέστο "στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα σε όλους αυτούς που περιμένουν από την Πορτογαλία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της".

Το μανιφέστο στοίχισε επίσης τη θέση τους σε δύο συμβούλους του προέδρου Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, οι οποίοι ήταν μεταξύ των υπογραφόντων.

Πάντως, ενώ πολλές προσωπικότητες των σοσιαλιστών έχουν υπογράψει το μανιφέστο, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων Ζοάο Κραβίνιο, το κόμμα υπό τον Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο δεν το έχει υποστηρίξει επισήμως.