Περιμένουν την τρόικα υπό τον κίνδυνο στάσης πληρωμών

Με αγωνία περιμένουν να κλείσουν ραντεβού με την τρόικα στην Κύπρο ώστε η αποστολή να φτάσει στο νησί και να κλείσει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας, για να μην υπάρξει στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με το sigmalive.com ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε σε εκπομπή του Σίγμα ότι δεν έχουμε ακόμα ημερομηνία καθόδου της τρόικας στο νησί, είμαστε σε συνεχή επαφή, η τρόικα ζητά διευκρινίσεις σε διάφορα ζητήματα, δίνουμε διευκρινιστικές απαντήσεις και περιμένουνε να μας ανακοινώσουν την ημερομηνία που θα έρθουν στο νησί.

Πρόσθεσε ότι η τρόικα θέλει να είναι σίγουρη ότι η κοστολόγηση είναι τεκμηριωμένη και όντως αποδίδει τα συγκεκριμένα ποσά που εμείς λέμε. “Στόχος είναι να μην έχουμε στάση πληρωμών” είπε. “Πρόβλημα για το Νοέμβριο δεν υπάρχει, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει το θέμα, για να μην υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών, ειδικά για το Δεκέμβριο που είναι και μεγαλύτερες οι ανάγκες, λόγω και του 13ου μισθού”.

Δεν επαλήθευσε ακόμη τις πληροφορίες ότι η τρόικα είναι δυσαρεστημένη με τις πολλές φορολογίες και ζητά περισσότερες περικοπές, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι “οταν ετοιμάζαμε το πακέτο των αντιπροτάσεων λάβαμε υπόψη κάποιους όρους και προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, φορολογία επί των ρύπων, για τα καύσιμα,  άρα δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με την τρόικα”.

Επεσήμανε ότι “η τρόικα ποτέ δεν μας έχει στείλει μήνυμα ότι απορρίπτει τη λογική της κλιμακωτής συνεισφοράς” και πως “η τρόικα δεν αποδέχεται τη λογική της ύπαρξης εσόδων ή μειώσεις δαπανών που να είναι μια και έξω, θέλει επαναλαμβανόμενα μέτρα”.

Στο πακέτο των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης, είπε ο κ. Στεφάνου, δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του 13ου μισθού και δεν υπάρχει και αντίδραση της τρόικας. Είναι θετικό, αλλά δε μπορώ να ξέρω αν η στάση της τρόικας μέχρι το τέλος θα είναι αυτή.  Το ίδιο και με την ΑΤΑ. Η τρόικα ζητούσε κατάργησή της, εμείς ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι για μας δεν τίθεται τέτοιο θέμα και η τρόικα αναμένεται να δει ποια θα είναι αυτή η αναδιάρθρωση που εμείς θα κάνουμε, με την ευχή να την αποδεχθεί.