Sex, drugs & public debt: Ποιος είναι (στ’ αλήθεια) ο Όλι Ρεν;

Ένα ασυνήθιστο πορτρέτο του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν φιλοξενεί στις σελίδες της σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, αποκαλύπτοντας πως ο αυστηρός και λιγομίλητος Φινλανδός επίτροπος είναι μεταξύ άλλων... φανατικός φίλος του ποδοσφαίρου και της ροκ μουσικής!

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Όλι Ρεν διαθέτει ένα μπλουζάκι με στάμπα “Sex, Drugs and Public Debt” (σεξ, ναρκωτικά και δημόσιο χρέος, παράφραση του “sex, drugs and rock 'n' roll”), το οποίο του είχε χαρίσει ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών όταν βρισκόταν στα σκαριά το πορτογαλικό μνημόνιο. Με αυτή τη στάμπα, αισθάνεται και ο ίδιος σαν σταρ της ροκ, σχολιάζει η Die Zeit, σύμφωνα με την οποία το 2010 είχε επισπεύσει τηλεδιάσκεψη του Ecofin, για να προλάβει τη συναυλία του Τζον Φόγκερτι!

Όμως και η ζωή του Όλι Ρεν δε μοιάζει με αυτό που ίσως φανταζόμαστε βλέποντάς τον: Ένας πλούσιος πατέρας, “ακριβή” μόρφωση και ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια – καμία σχέση. Ο Ρεν βοηθούσε στη δουλειά τον πατέρα του, που έκανε εμπόριο ανταλλακτικών της ανατολικογερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Wartburg και έβγαζε λίγα χρήματα, σε μία εποχή που η Φινλανδία ήταν ακόμα μία φτωχή ευρωπαϊκή χώρα, υπό τη δυσβάσταχτη επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης.

Για να ξεφύγει από την απομόνωση της Φινλανδίας, αναφέρεται στο άρθρο, ο νεαρός Όλι Ρεν πήγε να σπουδάσει οικονομικά και δημοσιογραφία στις ΗΠΑ.

“Αυτό που με εντυπωσίασε εκεί είναι πόσο αυτονόητα ο καθένας παίρνει την τύχη του στα χέρια του”, παρατηρεί, και κάπου εκεί κάνει και μία αναφορά στην Ελλάδα, για την οποία επισημαίνει ότι παλιότερα όλοι ήθελαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, επιβαρύνοντας οικονομικά τις επόμενες γενιές. “Αλλά τώρα βλέπουμε ότι ιδρύουν επιχειρήσεις και όλα δείχνουν ότι αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει σύντομα στη μείωση της ανεργίας», υποστηρίζει.