Τι προβλέπει η τραπεζική ένωση

Σε συμφωνία για το πλαίσιο για τη διάλυση προβληματικών τραπεζών κατέληξαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ecofin που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πρόκειται για τη λειτουργία μιας υπηρεσίας και ενός Ταμείου που θα χρηματοδοτήσει το κλείσιμο τραπεζών από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία τους.

Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού της ευρωζώνης τον Single Resolution Mechanism – SRM, ο οποίος θα λειτουργήσει μαζί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη. Οι δύο μηχανισμοί θα μπορούν να βάλουν λουκέτο σε μια τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ ανησυχούν ότι οι δυσκίνητες δομές του SRM , δεν θα είναι σε θέση να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για να κλείσει μια τράπεζα γρήγορα και με μυστικότητα για να αποτρέψει το οικονομικό χάος .

Το κείμενο της συμφωνίας αφήνει ανοικτό στις κυβερνήσεις να μπλοκάρουν αποφάσεις από το διοικητικό συμβούλιο της SRM.

Οι αποφάσεις θα τίθενται σε ισχύ εντός 24 ωρών μετά την έγκρισή τους.

Τα βασικά σημεία τριβής , τα οποία δεν έχουν ακόμη επιλυθεί οριστικά , είναι για το πιος θα έχει τον τελικό λόγο στην απόφαση να κλείσει μια τράπεζα. Οι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν να δώσουν στον εαυτό τους – ως υπουργοί του Συμβουλίου- την τελική εξουσία για να αποφασίσουν εάν θα κλείσει μια τράπεζα.