Κούρεμα καταθέσεων και με τη… βούλα από το 2016

Στους ομολογιούχους και τους μεγαλοκαταθέτες, και δευτερευόντως στα κράτη και τους φορολογούμενους, θα πέφτει από τον Ιανουάριο του 2016 το βάρος της διάσωσης προβληματικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νομοσχέδιο που αναμένεται να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι προβληματικές τράπεζες θα αναδιαρθρώνονται ή θα εκκαθαρίζονται με βάση τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου πρώτα θα εμπλέκονται οι μεγαλοκαταθέτες των προβληματικών τραπεζών για την στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων. Στη συνέχεια, εάν απαιτείται περαιτέρω ρευστότητα, θα χρησιμοποιούνται εθνικά κεφάλαια, ενώ στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, τα χρήματα θα αντλούνται, για μια περίοδο 5 έως 10 ετών, από ένα κοινό ταμείο της Ευρωζώνης.

Και οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ; Αυτές παραμένουν εγγυημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μπορούν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να επιβάλλουν “κούρεμα” και σε καταθέσεις των 100.000 ευρώ, ως επιπλέον μέτρο.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπός του Χοακίν Αλμούνια, Α. Κολομπανί, επανήλθε στο θέμα με ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Τετάρτης, εξηγώντας πως "η πρόταση που εξετάζεται για το bail-in των τραπεζών (Bank Recovery and Resolution-BRRD) ορίζει με σαφήνεια ότι οι αποκαλούμενες καλυμμένες τοποθετήσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ που εξασφαλίζονται από το Σχήμα Εγγύησης Καταθέσεων (DGS) αποκλείονται από το εργαλείο bail-in (Άρθρο 38).

Κατά συνέπεια, οι καταθέτες που έχουν τέτοιες καταθέσεις δεν θα πρέπει να υποστούν ποτέ ζημίες. Αντιθέτως, οι ζημίες θα βαρύνουν το σύστημα εγγύησης καταθέσεων – μέχρι του ποσού των καλυμμένων καταθέσεων (Άρθρο 99). Επίσης, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν στο bail-in καλυμμένες καταθέσεις προτού τεθεί σε ισχύ η οδηγία BRR, καθώς θα αποτελούσε παραβίαση της υπάρχουσας οδηγίας DGS που εξασφαλίζει την προστασία των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ από τα τέλη του 2010 κι έπειτα σε όλα τα κράτη μέλη (Άρθρο 7 της οδηγίας DGS)".