Το 3,28% του ΑΕΠ κοστίζει στην Ελλάδα η ανεργία των νέων

Μια χαμένη γενιά περίπου 14 εκατομμυρίων νέων εκτός αγοράς εργασίας κοστίζει στις χώρες -μέλη της ΕΕ περίπου 153 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Αυτό συμπεραίνει η έρευνα της υπηρεσίας ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Eurofound, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι ηλικίας από 15 έως 29 ετών οι οποίοι δεν εργάζονται ή σπουδάζουν έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ και κοστίζουν περίπου 3 δισ. ευρώ την εβδομάδα στην κοινωνική πρόνοια και τη χαμένη παραγωγή.

Ο Οργανισμός για Οικονομική Συνεργασίας και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) αναφέρει σχετικά ότι η Ευρώπη “απέτυχε στο κοινωνικό της συμβόλαιο” με την απογοήτευση των νέων κατά των πολιτικών να μπορεί πλέον να αγγίξει παρόμοια επίπεδα με εκείνα που οδήγησαν σε επαναστατικά κινήματα της Αραβικής Άνοιξης.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν σε μια σύνοδο κορυφής στην Κύπρο υποστηρίζει τέτοιους φόβους. Μια έρευνα της EU Neets, η οποία συμπεριλήφθηκε στην παρούσα μελέτη βρήκε πολύ χαμηλότερα ποσοστά ενδιαφέροντος για την πολιτικής συγκριτικά με όσους εργάζονται.

“Οι συνέπειες μιας χαμένης γενιάς δεν είναι απλώς οικονομικές” λέει η έρευνα και προειδοποιεί “ότι είναι κοινωνικές και ενέχουν τον κίνδυνο νέοι άνθρωποι να μην θέλουν να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες της κοινωνίας”.

Η νέα αυτή έρευνα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα 'Guardian", υπολογίζει ότι σε ποσοστό ετήσιας παραγωγής η Ελλάδα έχασε το 3,28% του ΑΕΠ της λόγω της αδράνειας των νέων κατά το 2011. Αντίστοιχα τα ποσοστά για την Ιρλανδία και την Πολωνία εκτιμώνται σε 2,8% και 2,04%.

Αντιπροσωπευτικό της κατάστασης είναι ότι, βάσει της έρευνας, το ποσοστό των νέων ηλικίας 25-29 ετών που δεν έχουν καμιά εργασιακή εμπειρία αγγίζει το 40% σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Βουλγαρία.