ΗΠΑ: Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η αμερικανική αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, καθώς τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στην κατασκευή νέων κατοικιών από το 2008. Η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων φαίνεται ότι παρουσιάζει σταθερότητα και υποστηρίζει την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, η κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκε κατά 15% των τελευταίο μήνα, φτάνοντας των αριθμό των οικιστικών μονάδων στις 872.000 μονάδες σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της Wall Street.

Γενικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ παρουσιάζει σημάδια ταχύτερης ανάπτυξης του τελευταίους μήνες, καθώς μειώνεται η ανεργία και αυξάνονται οι πωλήσεις, που υποδεικνύει και αύξηση της κατανάλωσης.

Η κατασκευή κατοικιών θα μπορούσε να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2005 και τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία αναμένεται να γίνουν δεκτά με ικανοποίηση από τον Λευκό Οίκο. Η πορεία της οικονομίας θα είναι το κλειδί για την επανεκλογή ή μη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον επόμενο μήνα.

Μάλιστα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν για κάθε νέο σπίτι που κτίζεται, δημιουργούνται τουλάχιστον τρεις νέες θέσεις εργασίας.

Παρόλα αυτά, η αύξηση των νέων κατασκευών δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλη τη χώρα. Ενώ στις δυτικές πολιτείες καταγράφηκε αύξηση 20,1%, στις βορειοδυτικές πολιτείες παρατηρήθηκε πτώση 5,1%.

Ωστόσο, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, κατασκευάζονται 60% λιγότερες νέες κατοικίες σε σχέση με την εποχή της μεγάλης κορύφωσης στην αγορά ακινήτων τον Ιανουάριο του 2006, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν απούλητα χιλιάδες σπίτια από την εποχή αυτή.

Η κατασκευή νέων κατοικιών αποτελεί μόλις το 2% της αμερικανικής οικονομίας, οπότε είναι μάλλον απίθανο να επιταχύνει την ανάκαμψη. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση πλήττει τις προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία, καθώς η Ουάσιγκτον μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει φόρους και να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών.