ΗΠΑ και Ευρωζώνη απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη

Η Ουάσινγκτον, όπου οι πολιτικές συγκρούσεις παρατείνονται με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται λύση στην αμερικανική δημοσιονομική κρίση, ενισχύει την οικονομική αβεβαιότητα, ενώ συγχρόνως καθηλώνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτίμησε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, που επισκέπτεται το Τόκιο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον ασφαλώς "πρέπει να κάνει περισσότερα, τώρα", σε ό,τι αφορά τη λήξη της ισχύος των φοροαπαλλαγών της εποχής του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ, όπως και σε ό,τι αφορά τις "αυτοματοποιημένες περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό" επειδή, αν δεν αποφασιστούν το ταχύτερο, τότε πολύ γρήγορα το 2013 θα ξεσπάσει στις ΗΠΑ δημοσιονομική κρίση.

Η παρατεταμένη κρίση χρέους στην 17μελή ευρωζώνη και η δυνητική αμερικανική δημοσιονομική κρίση αποτελούν δύο μείζονες κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, τόνισε παράλληλα ο Λίπτον, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για οικονομικά θέματα.

Η ευρωπαϊκή κρίση δεν πρέπει να οδηγεί στο να παραγνωρίζεται η αμερικανική

Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή κρίση δεν πρέπει να οδηγεί στο να παραγνωρίζεται η αμερικανική, τόνισε.

"Επιθυμούμε οι ΗΠΑ να πράξουν ό,τι πρέπει ώστε να αμβλυνθεί η αβεβαιότητα στο οικονομικό πεδίο, να κατανοήσουν στον Ουάσινγκτον πως δεν πρέπει να εξωθηθούν τα πράγματα στο όριο της 'δημοσιονομικής κατακρήμνισης' (fiscal cliff), ότι πρέπει οπωσδήποτε σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, σε μεσοπρόθεσμη βάση, η κατάσταση να εξυγιανθεί", υπογράμμισε ο Λίπτον. "Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί, οι δύο πλευρές στο πολιτικό προσκήνιο, θα πρέπει να επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση, ότι έχουν τη βούληση να φέρουν την αποστολή αυτή σε πέρας. . . κάτι που θα μειώσει την οικονομική αβεβαιότητα που τόσο πλήττει τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες", πρόσθεσε.

Ο Λίπτον είπε πως επί του παρόντος πως "Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί είναι στα χαρακώματα" ευχήθηκε δε στον νικητή των προσεχών προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου να επιτύχει συμβιβασμούς στην οικονομία. Πάντως σημείωσε πως "την ώρα Της διαπραγμάτευσης καθένας συμπεριφέρεται με τρόπο διαφορετικό".

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι εάν πρυτανεύσουν η αδράνεια και υπάρξει αδιέξοδο, το 2013 οι ΗΠΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια "μαύρη τρύπα" στον προϋπολογισμό τους ύψους 600 δισ. δολαρίων (4% του αμερικανικού ΑΕΠ).

Πάντως ήδη το Κέντρο Φορολογικής πολιτικής έχει καταστήσει σαφές στην Ουάσινγκτον πως το 2013 "το 90% των φορολογουμένων, κάθε νοικοκυριό, πρέπει να καταβάλει 3.500 δολάρια περισσότερα σε φόρους".

Το ΔΝΤ προτίθεται να συνδράμει τη Μαδρίτη

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη ο Λίπτον επισήμανε ότι τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να κατευθύνουν την ΕΕ σε πνεύμα ενότητας αναφορικά με τις στρατηγικές αποφάσεις που καλείται να λάβει, ιδίως --κάνοντας μια έμμεση αναφορά στο Βερολίνο-- σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα η ΕΚΤ να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα, μειώνοντας το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων μελών της ευρωζώνης. "Κατά τη δική μας άποψη, η ΕΕ έλαβε ήδη καίριες αποφάσεις, που προλειαίνουν σαφώς το έδαφος ώστε η κρίση να ξεπεραστεί. Όμως, η διεθνής κοινότητα προκρίνει την ενότητα της ΕΕ, ώστε να υπάρξει λύση αποτελεσματική, αλλά και έγκαιρη", ανέφερε.

Ο Λίπτον τάχθηκε υπέρ μίας διαδικασίας απεμπλοκής από την κρίση σε τρείς άξονες: κάθε εθνική κυβέρνηση να βελτιώσει την πορεία της οικονομίας της, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να διασφαλίζουν διαρκώς ότι κάθε οικονομία έχει πρόσβαση στις δανειακές αγορές, και να υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου σε όλη την ευρωζώνη.

Ακόμα, υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ προτίθεται να συνδράμει τη Μαδρίτη, αλλά και άλλα κράτη στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ακόμα δεν έχουν προσφύγει στο ΔΝΤ . "Θα δεσμευθούμε απέναντι στην Ισπανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη εφόσον μας ζητηθεί (. . .). Προσβλέπουμε, ωστόσο, η Ευρώπη να εκπονήσει μια εξειδικευμένη στρατηγική" εξόδου από την παρούσα κρίση".