Η Πορτογαλία… ξορκίζει το ελληνικό PSI

Κατηγορηματικά απέρριψε το ενδεχόμενο μίας αναδιάρθρωσης του πορτογαλικού χρέους... αλά ελληνικά η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, σχολιάζοντας πως ένα τέτοιο μέτρο δε θα έλυνε κανένα πρόβλημα.

"Μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν λύνει κανένα πρόβλημα", δήλωσε η υπουργός ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, πριν προσθέσει ότι "η μη επιστροφή ενός μέρους του χρέους δεν είναι η οδός που θα πάρουμε για να βελτιώσουμε" την κατάσταση της Πορτογαλίας. "Είναι φυσικά μια δυνατή επιλογή, αλλά έχουμε τη βαθιά πεποίθηση πως έτσι οι Πορτογάλοι θα αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα βάσανα απ' ό,τι με τη δημοσιονομική εξυγίανση που πραγματοποιούμε", εξήγησε η υπουργός.

"Αν αναλύσουμε αυτό που συνέβη στην άλλη χώρα που επιχείρησε να αναδιαρθρώσει το χρέος της (...) η κατάσταση επιδεινώθηκε", δήλωσε η υπουργός υπαινισσόμενη την Ελλάδα και το PSI του Φεβρουαρίου του 2012.

Μια αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας έχει ζητηθεί επανειλημμένα από τον Μάριο Σοάρες, πρώην πρόεδρο της χώρας που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο οποίος προέτρεψε την κεντροδεξιά κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής.

Το χρέος της Πορτογαλίας, που πρόκειται να φθάσει φέτος στο 127,8% του ΑΕΠ πριν αρχίσει να μειώνεται το 2014, κρίθηκε πάντως "βιώσιμο" από την τρόικα, που έδωσε στις αρχές Οκτωβρίου το πράσινο φως για να αποδεσμευθεί μια νέα δόση βοήθειας ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ.