Spiegel: Δύο σενάρια για έξοδο από την κρίση

Δύο σενάρια για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση βλέπει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο εκφράζει τη διαφωνία του στην πολιτική του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θεωρεί ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είναι δημοσιονομική.

Ο Γερμανός αρθρογράφος θεωρεί ότι η κρίση οφείλεται στην ίδια της δομή της νομισματικής ένωσης και τονίζει ότι δεν μπορεί να λυθεί αποκλειστικά και μόνο από μία δημοσιονομική πολιτική. Το άρθρο υπενθυμίζει ότι μπορεί η Ελλάδα δεν είχε πάντοτε ένα πρόβλημα δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εμφάνιζαν σταθερά δημοσιονομικά πλεονάσματα την τελευταία δεκαετία πριν από την κρίση. “Εδώ βρίσκεται το λάθος του κ. Σόιμπλε” επισημαίνεται στο άρθρο και αναφέρει “ότι αγνοεί το γεγονός,ότι η κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, δεν είναι η αιτία της ίδιας της κρίσης, αλλά μία κρίση λόγω της οικονομικής ανισορροπίας της Ευρώπη, που έχει προκληθεί από το ίδιο το ευρώ. Δεν είναι λοιπόν μία κρίση του ευρώ, αλλά μία κρίση των κρατών-μελών. Μία τραπεζική ένωση θα βοηθούσε την Ισπανία και την Ιρλανδία”.

Σύμφωνα με το Spiegel υπάρχουν δύο ρεαλιστικά σενάρια για οτ μέλλον του ευρώ. Είτε ένας διαχωρισμός σε ένα ευρώ του Βορρά και ένα ευρώ του Νότου. Ακόμη και η πρόταση για μονομερή αποχώρηση της Γερμανίας εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. “Είναι η αναγνώριση ότι μία οικονομική ένωση, που δεν θα συνοδεύεται από μία πολιτική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με διάρκεια”.

Η εναλλακτική για το περιοδικό είναι η η πολιτική ένωση, όπου η δημοσιονομική και τραπεζική πολιτική θα βρεθούν στο κέντρο της. Το βασικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι “πως θα μπορούσε κανείς να διαχειριστεί αυτή την Ένωση, πολιτικά, θεσμικά, νομικά και οικονομικά.