Παρέμβαση των ΗΠΑ: Δώστε στην Ελλάδα λύση με ελάφρυνση χρέους

Παρέμβαση των ΗΠΑ για το θέμα της Ελλάδας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με το λουκέτο στις τράπεζες και την επιβολή capital controls. Ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών, Τζακ Λιου τηλεφώνησε στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τους ομολόγους του σε Γερμανία και Γαλλία, Β. Σόιμπλε και Μ. Σαπέν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διέθεσε το αμερικανικό υπουργείο σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ζήτησε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Μάλιστα έβαλε στο τραπέζι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενόψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τόνισε την ανάγκη των απαραίτητων κινήσεων που θα διασφαλίσουν την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Λιου υπογράμμισε στους αξιωματούχους ότι η λύση θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενώ επανέλαβε πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις των ερχόμενων ημερών. 

«Μην παίζετε με τη φωτιά»

Μάλιστα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, προειδοποίησε τόσο την Ελλάδα όσο και τους δανειστές της ότι «παίζουν με τη φωτιά».

«Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ανεβαίνει όσο περισσότερες φορές λέγονται αυτά και όσο όλοι βιάζονται για ένα deadline» είπε ο Λιου μιλώντας στο Yahoo Finance. «Ελπίζω ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία, που θα αποσοβήσει τον κίνδυνο η Ελλάδα να μπει στην οδύνη που θα προκαλέσει μια κατάρρευση και δεν θα προκαλέσει κινδύνους για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία» προειδοποίησε.