Michael Dell, το παιδί θαύμα που έγινε μεγιστάνας της τεχνολογίας

Michael Dell, το παιδί θαύμα που έγινε μεγιστάνας της τεχνολογίας

Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Dell Computers, αξίας 24 δισεκατομμύρια δολ.

Ο Michael Dell, παιδί θαύμα, διάσημος επιχειρηματίας, συγγραφέας και ιδρυτής - διευθύνων σύμβουλος της Dell Inc, γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1965 στο Χιούστον του Τέξας. Ο πατέρας του ήταν χρηματιστής και ορθοδοντικός, ενώ η μητέρα του ήταν εκείνη που διαχειριζόταν τα οικογενειακά χρήματα. Μεγαλώνοντας σε αυτό το περιβάλλον, δύο πράγματα ενέπνευσαν περισσότερο τον Dell από ο, τιδήποτε άλλο: οι γονείς του και οι επιχειρήσεις. Όπως έχει πει ο ίδιος, από μικρή ηλικία ποθούσε τους υπολογιστές και το χρηματιστήριο. Σε ηλικία μόλις οκτώ ετών έδωσε εξετάσεις λυκείου.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Με τέτοια εξέλιξη, στην εφηβεία ο Dell ήδη εργαζόταν σε πολλές δουλειές μερικής απασχόλησης και μάζευε χρήματα για να τα επενδύσει μελλοντικά.

Σε ηλικία 12 ετών άνοιξε εμπορική επιχείρηση δι 'αλληλογραφίας για γραμματόσημα και κάρτες του μπέιζμπολ και είχε κέρδος 2.000 δολάρια.

Παράλληλα με το επιχειρηματικό δαιμόνιο, ο Michael Dell λάτρευε την τεχνολογία. Στα 14 του αγόρασε ένα υπολογιστή της Apple, τον Apple II, με σκοπό να τον διαλύσει για να δει πώς δουλεύει.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Memorial High School, εργάστηκε με μερική απασχόληση ως στέλεχος μάρκετινγκ για το Χιούστον Ποστ και εκεί διδάχτηκε στρατηγικές πώλησης.

Dell Computers

Ο Dell ήταν ακόμα φοιτητής, όταν ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση ανάπτυξης και αναβάθμισης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μάλιστα, το 1983, έβαλε και αυτός το χέρι του για να πυροδοτηθεί η επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών, όταν δημιούργησε την Dell Computers, η οποία ξεκίνησε τη «ζωή» της στο δωμάτιο του στην πανεπιστημιακή εστία. Έχτισε την εταιρεία του πουλώντας απευθείας στους πελάτες, αποκλείοντας τους μεσάζοντες. Η στρατηγική αυτή τον έκανε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Με μηνιαίες αποδοχές του υπερέβαιναν τα 25.000 δολάρια, αποφάσισε να παρατήσει το κολέγιο για να επικεντρωθεί στην επιχείρησή του. Το 1984, η εταιρεία του κέρδισε 6 εκατομμύρια δολάρια.

Ήταν το 1987 όταν η εταιρεία των υπολογιστών, παλαιότερα γνωστή ως «PCs Unlimited», άλλαξε το όνομά της σε «Dell Computer Corporation».

Στην ηλικία των 27, ο Dell έγινε ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος εταιρείας. Όμως το 1993 παρουσιάστηκε ύφεση που έπληξε τη βιομηχανία των PC, από την οποία επηρεάστηκε και η μετοχή της Dell που έπεσε κατακόρυφα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν η εταιρεία δεν κατάφερε να πουλήσει τις νέες σειρές φορητών υπολογιστών.

Τότε, ο Dell έψαξε και βρήκε την αφρόκρεμα των στελεχών στην αγορά για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της εταιρείας του και σε λιγότερο από ένα χρόνο αντιστράφηκε η αρνητική πορεία και η εταιρεία άρχισε και πάλι να είναι κερδοφόρα, αυτή τη φορά φθάνοντας τα 149 εκατομμύρια δολάρια.

Το 1996, η εταιρεία άρχισε να πωλεί υπολογιστές στο διαδίκτυο και σύντομα έφτασε τις 1 εκατομμύριο δολάρια πωλήσεις την ημέρα από online αγορές.

Το 2001, η Dell έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία υπολογιστών στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Compaq και αποκτώντας το 12,8% από το μερίδιο της αγοράς.

Ο Dell παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τον Μάρτιο του 2004, παραδίδοντας τα ηνία στον Kevin Rollins. Ωστόσο, η θητεία Rollins ήταν βραχύβια και το 2007, το διοικητικό συμβούλιο ζήτησε την επιστροφή του Dell ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Ένας άνθρωπος με όραμα και όρεξη για δουλειά

Ο Michael Dell συνδυάζοντας την καινοτομία, το πάθος και την επιμονή έγινε δισεκατομμυριούχος. Ήταν η περιέργεια του σε συνδυασμό με τη σκληρή εργασία που πυροδότησε την «επιχειρηματική του φωτιά» σε νεαρή ηλικία, μια «φωτιά» που από ό,τι δείχνει η ζωή του δύσκολα θα σβήσει.

Δεδομένου ότι το πάθος του για πρόοδο συνεχώς αυξάνεται, ο Dell αξιοποιεί όλες τις δεξιότητες και ικανότητες του για να ξεπεράσει κάθε πρόκληση ή αντιπαλότητα.

Σχετικά Tags
Dell