
Η Goody's, με... νονό γνωστό πολιτικό, μετρά αισίως πάνω από 40 χρόνια ζωής
Οι παρέες λένε γράφουν ιστορία. Κάτι τέτοιο αναμφίβολα ισχύει και στην περίπτωση της αλυσίδας ταχυφαγείων που ρίζωσε για τα καλά στην χώρα που έμαθε τους... πεινασμένους (για νέες γεύσεις φυσικά) πολίτες της να παραγγέλνουν όρθιοι αμερικάνικου τύπου εδέσματα όπως το σουβλάκι των αμερικανών, το χάμπουργκερ, να σερβιρίζονται μόνοι με το δίσκο τους και να επιστρέφουν στο τραπέζι για μια γρήγορη απόλαυση. Πρόκειται για μια εταιρεία που ίσως οι περισσότεροι να αγνοούν πως προέρχεται από τη νύμφη του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη, που ήρθε για να μείνει και να «πολεμήσει» το περιβόητο αθηναϊκό κατεστημένο!
Το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέστρωσε μια παρέα τριαντάρηδων κατάφερε να το μετατρέψει μεθοδικά και επίμονα σε μια εταιρεία -διαμάντι με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά της εστίασης και διακριτή θέση στις αντίστοιχες δυνάμεις του κλάδου στην Ευρώπη.
Μια φορά και έναν καιρό...
...Ήταν μια ομάδα αποτελούμενη από ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης ο καθένας- όσον αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό μέχρι τότε- αλλά με κοινά χαρακτηριστικά την εντιμότητα, την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα, την αφοσίωση στην ολική ποιότητα. Στοιχεία ικανά για να κρατήσουν την συνοχή της ομάδας στη δύσκολη αρχή της πορείας της Goody s αλλά και στη πολύ επιτυχημένη συνέχειά της. Η πορεία ξεκινά τους πρώτους μήνες του 1975. Η ιδέα της δημιουργίας της ανήκει στον Γιάννη Διονυσιάδη. Την αρχική ιδρυτική ομάδα την απετέλεσαν επίσης ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Παρίσης, ο Τάσος Λασκαρίδης, ο Φώτης Κορκόβελος, ο Ξενοφών Διονυσιάδης, τα αδέλφια Μάρκος και Βαγγέλης Μαργαρίτης και ο Αχιλλέας Φώλιας. Νονός της Goody’s ο Χρήστος Φώλιας.
Ο τελευταίος, εκτός από εμπνευστής του ονόματος διετέλεσε ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, και υπουργός Ανάπτυξης από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009. «Και δεν το λέμε Goody’s; Αφού όλοι θα έρχονται και θα λένε πάμε στο… καλό!», φέρεται να είπε ο επιχειρηματίας και πολιτικός στο τραπέζι των ιδεών και του brain storming.
Τα καρντάσια που κατέκτησαν Ελλάδα και εξωτερικό
Την εποχή μεγάλης δόξας του (βορειοελλαδίτη) Γιώργου Κούδα, τα παραπάνω καρντάσια έβαλαν σε εφαρμογή το τολμηρό τους εγχείρημα- Τα πρώτα καταστήματα άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη το 1975 από τον Ιωάννη Διονυσιάδη με το λογότυπο Goody's και με σήμα, για όσους θυμούνται, το γνωστό ανθρωπάκι. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1981 αποφασίζεται η μεγάλη έξοδος προς την πρωτεύουσα «θα πάμε να κατακτήσουμε την Αθήνα» λένε και ιδού τα εγκαίνια του πρώτους καταστήματος στην Αθήνα στη Σόλωνος που γνωρίζει ανεπανάληπτη επιτυχία.
Είχαν καταφέρει κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: να αλλάξουν την εικόνα της εστίασης διαμορφώνοντας μια νέα γενιά καταναλωτών, υιοθετώντας ένα κατεξοχήν αμερικανικό έδεσμα το οποίο μπόρεσαν να το επαναπροσδιορίσουν για τα ελληνικά δεδομένα. Το hamburger έγινε... χάμπουργκερ! Πολύ γρήγορα η επιτυχία του πρώτου καταστήματος φέρνει το δεύτερο, το τρίτο... καθώς οι επιχειρηματίες συνειδητοποιούν πως έχουν στα χέρια της την κότα που γεννά χρυσά αυγά. Αυτό που βλέπουν στα εγκαίνια είναι ενδεικτικό -Διαβάζουμε (mmeinfo.blogspot) πως στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στον Πειραιά επικράτησε το αδιαχώρητο, τέτοια κοσμοπλημμύρα είδε ξανά το λιμάνι τη δεκαετία του '80, από την άφιξη του Ντέταρι! Ο Σεπτέμβριος του 1977 αποτελεί ημερομηνία σταθμός καθώς λειτουργεί το τέταρτο κατάστημα επί της οδού Αγίου Δημητρίου, το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο κατάστημα με σύστημα Franchise. Η Goody ‘s είναι η πρώτη Ελληνική επιχείρηση που εφάρμοσε το σύστημα Franchising για την ανάπτυξη της αλυσίδας.
Μπουκίτσες ιστορίας:
- Στον όμιλο των Goody's, ο οποίος από τη δεκαετία του 1990 λειτούργησε με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, προστέθηκαν στη συνέχεια οι αλυσίδες Flocafé και Hellenic Catering.
- Το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 1997 λειτούργησε τα πρώτα της εστιατόρια εκτός Ελλάδας, συγκεκριμένα στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία (στην τελευταία, η επιχειρηματική της δραστηριότητα δεν υφίσταται πλέον). Το 2001 εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό πάνω από 60% η Δέλτα Συμμετοχών Α.Ε., ενώ στη συνέχεια πέρασε στον όμιλο Vivartia.
- Μέχρι και το 2013 υπήρχαν 178 εστιατόρια Goody’s σε όλη την Ελλάδα, 6 στην Κύπρο (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα) και 1 στη Βουλγαρία (Σόφια). Οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια ανέρχονταν σε περίπου 5.000 ενώ υπολογιζόταν ότι καθημερινά εξυπηρετούνταν 200.000 άτομα. Η εταιρία, με την κρίση, έχασε πολλά καταστήματα και σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της, τα άτομα που, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014, εξυπηρετεί, ανέρχονται στα 100.000.
- Το 2002 κατείχε τη δέκατη θέση σε κύκλο εργασιών ανάμεσα σε όλους τους παρεμφερείς ομίλους της Ευρώπης, ενώ μαζί με την αλυσίδα Quick του Βελγίου είναι οι μοναδικές αλυσίδες που καταφέρνουν μεγαλύτερο μερίδιο στις εγχώριες αγορές έναντι της παγκόσμιας αλυσίδας των McDonald's.
- Το 2014, τα Goody's άλλαξαν το όνομά τους σε Goody's Burger House, αλλάζοντας επίσης την διακόσμηση των εστιατορίων και το μενού τους
οτι κρεατικο και να φας αμα πας να δεις πως φτιαχνετε θα σε πιασει κατι αλλα ενταξει κρεας τρωως δεν φυτρωνει πουθενα ουτε ερχεται καποια νεραιδα και κουναει το ραβδακι της
Ειχε απασχολησει πολυ κοσμο μακαρι να παρουν τα πανω τους θα βοηθησει πολυ κοσμο οσο για ποιοτητα που διαβαζω ολοι κραζουν αλλα ολοι εχουν φαει και πολυ καθαρα εχω δουλεψει σε σουβλατζιδικο εκει να δεις τι γινεται
ενταξει μωρε και λιγη σαπιλα να φας τι εγινε θα τη βγαλεις μετα λοιπον πουνε το προβλημα? εγω εχω φαει αρκετη απο δαυτη βουλωσε η λεκανη τρεις φορες βαλε και τον υδραυλικο χρυσα τα χαμπεργκερ
Θα σας πω μια ιστορία :
Το 1997 εμενα Μιαμι, Φλοριδα.
Τότε είχα έρθει Ελλάδα για επίσκεψη και πήγα με τον ξάδελφο μου σε αυτό το μέρος. Όντος τότε ο κόσμος είχε λεφτά και να βλέπεις ένα fast food ελληνικό είχε έλεγε.
Πειραιά είχα πάει...
Και του είπα , στην Αμερική έπιασα δουλειά και στα MC και στα BK για ένα απλό λόγο ( για να δω τι κάνουν εκεί μέσα )
Καθησα σε κάθε μέρος ένα μήνα και μετά τους έλεγα Παραιτούμαι.
Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει το γιατί.
Η διαφορά το ένα με το άλλο είναι φοβερή μπορώ να σας πω.
Το ΒΚ είναι στην φωτιά ενώ το άλλο είναι Ηλεκτρικό.
Το καλύτερο είναι αυτό που κάνω εγώ στο σπίτι σε οποίο μέγεθος είναι αυτό.
Η ποιότητα του κρέατος , η φρέσκα ντομάτα , μαρούλι κρεμμύδι κτλ.
Αυτά χάθηκαν από όλους. Είναι απλό και ποιο οικονομικό.
Πος παίρνει κάποιος ένα φρέσκο φτιαγμένο μπέργκερ και πατάτες ?
Γιατί αυτά που έχουν εκεί έχουν κάποια ώρα που τα έχουν φτιάξει , έτσι δεν είναι ?
Απλά διαλέγεις οποίο θες και λες χωρίς ( ΣΟΣ )
Και για της πατάτες ?
Λες χωρίς αλάτι ......
Δοκιμάστε αυτό το κόλπο και θα δείτε , για αυτούς που ακόμα τρώτε έξω.
Και αυτοί που δουλεύουν μέσα θα δείτε είναι η Μαρα & Σαρα.
Στα @@ τους τι και πως, αλλά θα στο φτιάξουν όπως σας είπα παραπάνω και θα σε κοιτάξουν με μισώ μάτι.
Έχει και αλλά , αλλά άστο καλύτερα.
ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Α Κ Ρ Ι Β Α
ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΧΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ...
GOODYS = ΑΘΛΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ Κ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΕΙΔΗ ΑΚΟΜΑ Κ ΤΩΡΑ.
Με τόσο χάλια μπιφτέκι πάντα είχα την απορία πως παραμένει ανοιχτό. Η σαλάτες ήταν οκ.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ όλα τα σχολια που εχετε κανει εχουν μια μικρη ατελεια.καπου υπαρχει ένα [ρεπορτάζ-ντοκιμαντέρ] που δειχνει ολη την επεξεργασια και κατασκευή κρεατικων και μπιφτεκιών για αυτά τα καταστήματα γρηγορου φαγητού.αν το δειτε να μου πειτε αν θα ξαναφατε μπεργκερ η όπως αλλιως το λενε
Πολυ μικρα χαμπουργκερ που εγω που ειμαι γυναικα θελω 2-3 να χορτασω.επισης πολυ ακριβα. η σαλατα σεφ ειναι φοβερη παντως
NOMIZo POS EINAI .......PELASGOI.....
Τι μου θύμισε το άρθρο! Εγώ θυμάμαι προτούσα τα Hambos' Grill έναντι των Goody's και μετέπειτα τα Wendy's έναντι των McDonald's. Και τα Applebee's έναντι των T.G.I.Friday's. Ό,τι αγαπάω εγώ πεθαίνει! 🙂
Πεθαναν τα goody s μαζί και σαλονικοι... Δε θα γίνεται Αθηναίοι ποτε.... Σουβλάκι με μπουγατσα...
Φίλε μου, ΔΕ θέλουμε να γίνουμε Αθηναίοι..
Κανείς δεν έχει τέτοια "όνειρα" φίλε. Στο κάτω κάτω, το καλαμάκι είναι για να πίνεις το φραπέ σου στην παραλία, όχι για να το παραγγέλνεις στο σουβλατζίδικο.
ΦΟΥΙΤ????
Τα GOODYS έχσαν το παιχνιδι για τους εξής λόγους :1)μετά την εξαγορά τους απομακρύνθηκαν από το κοινό και λειτουργούσαν με σωβινισμο και αμερικανιά...καλο΄το μαρκετινγκ αλλα ο Έλλην θέλει ποιότητα και καλές τιμές 2) με την κριση και την οικονομική δυσπραγία έχασαν το πλεονέκτημα 3)ιδρυση νεων μπεργκεράδικων . Η αλήθεια είναι οτι για να χορτάσεις στα γκουντις θες 10 ευρώ τουλάχιστον ενώ σε ένα γυράδικο την βγάζεις και με τάληρο. Επίσης πολλά γυράδικα έχουν ιδιας ποιότητας μπεργκερ με 2 ευρώ.
Γνωριζέτε ότι τα προϊόντα βαθειάς κατάνυξης πχ μπιφτέκι πρέπει να καταναλωθούν σε 17 έως 20 λεπτά από την Παρασκευή τους ποιος μας ενημέρωσε και θέλουν και κόσμο φιλάκια πολλά πολλά
Μάλλον κατάπτυστη η καμπάνια.. και γενικώς η νέα εταιρική ταυτότητα..
Πουλάνε glamour εικόνα σε μια κοινωνία που "παραπαίει"....
Κακό timing..
Με την παλιά εμφάνιση (άσπρα-κόκκινα, απλά πακέτα κτλ) είχαν κοντά την πιτσιρικαρία που στο κάτω-κάτω αυτά είναι το αυθεντικό target-group των φαστφουντάδικων..
Τώρα εκτός ότι η πιτσιρικαρία ουδέποτε είχε τέτοιο οβολό να δώσει, και να την πληρώνεις να μπει δεν θα μπει.. Τι δουλειά έχει ο μικρός 16ρης "επαναστάτης" σε μαγαζί που "ντρέπεσαι να πατήσεις";!
ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙ ΣΗΜΑ ΤΩΝ GOODY'S ???
goody's???τι ειναι αυτο?τρωγεται?προτιμω το σπιτικο φαγητο.
Κάθε χρόνο ανεβάζουν τις τιμές! Και πριν λίγους μήνες διπλασίασαν τους πόντους που πρέπει να μαζέψεις από τις online παραγγελίες για να έχεις έκπτωση 5 ευρώ.Και μέσα Φλεβάρη 2018 καπάκι αύξηση τιμών!
Δεν αξίζουν τα λεφτά που ζητούν.Μέτρια ποιότητα υπερκοστολογημένη.
Εγω πλεον...δεν εμπαινα στα Goody's Burger House!
Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια....Με λίγα λόγια, κακίες από μάλλον ανίκανους......