Οι μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες της τελευταίας 10ετιας (και γιατί)

Οι μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες της τελευταίας 10ετιας (και γιατί)

Όταν το κοινό γυρνάει την πλάτη σε φιλόδοξα προϊόντα και πρότζεκτς

Άτιμο καταναλωτικό κοινό, που άλλους τους κατεβάζεις και άλλους τους ανεβάζεις στα τάρταρα! Αυτό θα είπαν όλοι όσοι εμπνεύστηκαν και επένδυσαν σε προϊόντα και πρότζεκτς που αποδείχθηκαν τεράστιες εμπορικές αποτυχίες, καθώς δεν είχαν την απήχηση που περίμεναν στους καταναλωτές.

Γράφει η Ελένη Λογοθέτη

Google Glass

Τα τελευταία 5 χρόνια, τεχνολογικοί κολοσσοί είδαν τα καινοτόμα, φιλόδοξα προϊόντα που λάνσαραν να «πέφτουν στα βράχια», χάνοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια, με πιο αντιπροσωπευτικό ίσως παραδείγματα τα Google Glass, τα πρωτοποριακά γυαλιά τηςGoogle που παρουσιάστηκαν ως ένας «υπολογιστής που φοριέται» (wearable computer), με τιμή 1500 δολάρια.

Το πρότζεκτ αποδείχθηκε πολύ πιο πρωτοποριακό (και ακριβό) από όσο σηκώνει η εποχή, καθώς – μόλις μετά από ενάμιση χρόνο – στις αρχές του 2015 η Google ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή και την πώλησή τους. Ίσως στο μέλλον η ανθρωπότητα να είναι πιο έτοιμη...

Amazon Fire phone

Το πρώτο κινητό της Amazon κυκλοφόρησε το 2014 και αποσύρθηκε από την παραγωγή και την αγορά ένα χρόνο αργότερα. To πολλά υποσχόμενο 3D smartphone πούλησε σχεδόν 40.000 κομμάτια, πήρε πολύ κακές κριτικές και χαρακτηρίστηκε ίσως η μεγαλύτερη αποτυχία της Amazon.

Οι τηγανιτές πατάτες «διαίτης» των Burger King

Είναι κάπως οξύμωρο. Τηγανιτές πατάτες φαστφουντάδικου με λίγες θερμίδες; Μα τότε, γιατί να τις αγοράσεις; Το αλάτι και το λάδι είναι αυτό που τις κάνει νόστιμες! Τα Burger King λάνσαραν τις Satisfries το 2013 και τις απέσειραν το 2014.

Trump University

Θέλοντας (μάλλον) να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις τους στις επιχειρήσεις, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε το 2005 ότι ανοίγει ένα πανεπιστήμιο, για να διδάξει στoυς φιλόδοξους κτηματομεσίτες πώς να βγάζουν χρήματα από το real estate (με το αζημίωτο φυσικά).

Το εκπαιδευτικό ίδρυμα του Τραμπ έκλεισε το 2010 και οι αγωγές – που στο μεταξύ έπεσαν βροχή – ακόμα... σέρνονται. Πολλοί ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το πανεπιστήμιο χρησιμοποίησε παραπλανητικές πρακτικές πωλήσεων και μάρκετινγκ για να εξαπατήσει τους φοιτητές. Πολλοί πάντως δεν έπεσαν από τα σύννεφα.

47 Ronin

Η ταινία κυκλοφόρησε το 2013 με πρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς - και τελικά έγινε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες του Χόλιγουντ. Με στόρι κάτι σαν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αλλά στην Ασία του 1700 και μπάτζετ πάνω από 180 εκατομμύρια δολάρια, απλά δεν έπεισε...

Nissan Murano CrossCabriolet

Ένα κάμπριο SUV που κανείς δεν ήθελε. Κυκλοφόρησε το 2011, πούλησε ελάχιστα και αποσύρθηκε το 2014. Για 48.000 δολάρια, θεωρήθηκε «άσχημο και ακριβό» και τελικά μπήκε στις λίστες των «χειρότερων αυτοκινήτων όλων των εποχών».

Facebook Home

To 2013, το Facebook έφτιαξε  μία εφαρμογή που θα έκανε το κοινωνικό δίκτυο αρχική σελίδα στo smartphone του χρήστη. Το Facebook home θα έφερνε στην οθόνη όλη την πρόσφατη δραστηριότητα που αφορά στο λογαριασμό μας, διάφορες συντομεύσεις για εφαρμογές του Facebook κτλ. Απέτυχε παταγωδώς.
Οι πρώτοι χρήστες έκριναν την εφαρμογή «αχρείαστη» , με αδυναμία εναλλαγής μεταξύ του Facebook Home και την αρχικής οθόνης του κινητού  και έλλειψη επιλογών προσαρμογής, μεταξύ άλλων.

Οι μπριζόλες τους Τραμπ (!)

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ και ανάμεσα στις άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Ντόναλντ Τραμπ το 2008 αποφάσισε να βάλει το όνομά του σε μπριζόλες. Οι μπριζόλες πωλούταν συσκευασμένες σε πακέτα σ ιστοσελίδες και το κανάλι τηλεμάρκετινγκ QVC. Τα  πακέτα «Trump Steaks» κόστιζαν από 200 έως 1000 δολάρια, ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα,  με το σλόγκαν «Οι καλύτερες μπριζόλες του κόσμου» και τη φωτογραφία του ίδιου του Τραμπ.

Η σειρά περιελάμβανε ακόμα μπιφτέκια και λουκάνικα αλλά το 2014 σταμάτησε την παραγωγή. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Jerry W. Levin, το προϊόν ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχές:  «Κυριολεκτικά δεν πουλήσαμε σχεδόν καμία μπριζόλα».