Γλύτωσε τους Ταλιμπάν και τώρα με τα σαπούνια του θέλει να κατακτήσει τον κόσμο

Γλύτωσε τους Ταλιμπάν και τώρα με τα σαπούνια του θέλει να κατακτήσει τον κόσμο

Ο Αφγανός σαπουνοποιός έχει ήδη καταφέρει να γίνουν γνωστά τα προϊόντα του στις ΗΠΑ και τον Καναδά

Ο Σάγιεντ Σαρβάρ Αμάνι είναι από εκείνους τους ανθρώπους που έχουν να διηγηθούν πολλές και όχι ευχάριστες ιστορίες. Ζούσε στην νότια επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν, προπύργιο του σκληρού καθεστώτος των Ταλιμπάν στην περιοχή. Σήμερα όμως κοιτά προς τη... Δύση και ονειρεύεται ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι συμπολίτες του και υπάλληλοί του θα καταφέρουν να δουν καλύτερες μέρες.

Ο Αμανί είναι ιδιοκτήτης μίας μικρής επιχείρησης που φτιάχνει χειροποίητα σαπούνια.

Πηγή φωτογραφιών: Facebook Argahand

Με την ονομασία «ARGHAND» --που προέρχεται από τον περίφημο ποταμό Αργκαχαντάμπ στο νότιο Αφγανιστάν-- το αρωματικό σαπούνι, παρασκευασμένο από φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και νέκταρ φρούτων, όπως ρόδι και σταφύλι, και έχει ήδη καταφέρει να κατακτήσει τις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.

Η επιχείρηση του ιδρύθηκε το 2005, με ένα πολύ μικρό κεφάλαιο και 12 άτομα προσωπικό, όλη από την τοπική κοινότητα.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών και των αυξανόμενων περιστατικών βίας που σημειώνονται στο Αφγανιστάν, ο 50χρονος Αμάνι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η επιχείρηση του θα αναπτυχθεί στο μέλλον ώστε να μπορέσει να προσλάβει περισσότερους εργαζόμενους και να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερες αγορές.

Ο ίδιος περιγράφει τα σαπούνια του ως ένα «φυσικό προϊόν βασισμένο σε υγιή πρότυπα». Μάλιστα το διαφημίζει ως «μία καλή λύση για την ομορφιά όλων των τύπων δέρματος».

«Η τιμή ενός πακέτου που περιέχει τέσσερα σαπούνια ARGHAND είναι 14 δολάρια ΗΠΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες και αντίστοιχα 14 καναδικά δολάρια στον Καναδά», είπε πρόσφατα στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ο Αμάνι.

Διευκρινίζει όμως ότι η τιμή αυτή στην αγορά της χώρας του δεν είναι προσιτή, καθώς τα 320 αφγάνι (4,6 δολάρια ΗΠΑ) που κοστίζει το πακέτο, είναι πολλά για τον μέσο Αφγανό. Θεωρεί απαραίτητη την κρατική υποστήριξη προκειμένου να βελτιώσει το σύστημα συσκευασίας και να βρει τις κατάλληλες αγορές, για να μπορέσει να πουλήσει σε χαμηλότερες τιμές στην τοπική αγορά.

«Ξεκινώντας το εγχείρημά μου δεν είχα σκεφθεί ότι μία ημέρα θα έβλεπα να πωλούνται τα προϊόντα μου στην αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά», λέει με υπερηφάνεια ο Αμάνι.

Προβλέπει επίσης με σιγουριά ότι μία ημέρα τα προϊόντα του θα πωλούνται σε καταστήματα πολυτελείας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, καθώς και στις γειτονικές χώρες.

«Η μεγιστοποίηση ελάχιστων πόρων μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε, αφενός ευκαιρίες απασχόλησης για μερικούς ανθρώπους, και αφετέρου να διευκολύνει έναν επιχειρηματία όπως εμένα να έχει περισσότερα εισοδήματα και σεβαστή θέση στην κοινωνία», λέει ο φιλόδοξος άντρας.