Όπρα Γουίνφρεϊ: Από θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην κορυφή του κόσμου

Όπρα Γουίνφρεϊ: Από θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην κορυφή του κόσμου

Θεωρείται το πιο πλούσιο άτομο στην ιστορία της μαύρης φυλής των Ηνωμένων Πολιτειών

Ζωή σαν παραμύθι γεμάτη «κακούς λύκους», «δηλητηριασμένα μήλα» αλλά και «χρυσά γοβάκια» είναι η ζωή της Όπρας Γουίνφρεϊ, της παρουσιάστριας η οποία από θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου και έμελλε να κατακτήσει τον τίτλο του πιο πλούσιου ατόμου στην ιστορία της μαύρης φυλής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Όπρα αρνήθηκε να ζήσει τη ζωή που είχαν αποφασίσει οι άλλοι για εκείνη και χάραξε τη δική της πορεία και όπως απέδειξε η μέχρι στιγμής ιστορία της, έπραξε ορθά.

Η Όπρα που γεννήθηκε... Όρπα

Στις 19 Ιανουαρίου του 1954, η έφηβη και ανύπαντρη Βερνίτα Λι, έφερε στη ζωή την κόρη της, Όπρα Γκέιλ Γουίνφρει, σε μια φτωχογειτονιά της πολιτείας Μισισίπι της Αμερικής.

Αρχικά αποφάσισε να της δώσει το όνομα Όρπα το οποίο ήταν εμπνευσμένο από μια γυναίκα της Βίβλου. Το όνομα αυτό αποδείχθηκε όμως... γλωσσοδέτης για το περιβάλλον της Βερνίτα και έτσι γρήγορα η Όρπα βαφτίστηκε Όπρα.

Η γιαγιά που την προετοίμαζε για να γίνει μια σωστή υπηρέτρια

Με την οικονομική ανασφάλεια και τις δυσκολίες να είναι στην καθημερινότητα της Βερνίτα, η νεαρή μητέρα γύριζε από μέρος σε μέρος προκειμένου να εξασφαλίσει λίγα χρήματα ώστε να συντηρήσει και να μπορέσει να προσφέρει στην κόρη της τα απαραίτητα.

Η Όπρα περνούσε τις μέρες τις στη φάρμα της γιαγιάς της όπου το επίπεδο της διαβίωσης ήταν άθλιο ωστόσο ήταν περιστοιχισμένη από αγάπη και ενδιαφέρον.

Η γιαγιά της φρόντισε να μάθει στη μικρή Όπρα καλούς τρόπους και διακρίνοντας πως πρόκειται για ένα πανέξυπνο παιδί την έμαθε από πολύ νωρίς να διαβάζει.

Σε ηλικία μόλις τριών ετών, η Όπρα Γουίνφρει ήξερε ανάγνωση και βρέθηκε να απαγγέλλει ποιήματα και στίχους από τη Βίβλο σε τοπικές εκκλησίες.

Η γιαγιά της φιλοδοξούσε να αναθρέψει μια σωστή υπηρέτρια η οποία θα συμπεριφέρεται με καλούς και ευγενικούς τρόπους στους λευκούς εργοδότες της.

Η σεξουαλική κακοποίηση και ο θάνατος του παιδιού της

Όταν η Όπρα ήταν έξι χρόνων, η μητέρας της βρήκε δουλειά ως υπηρέτρια στο Μιλγουόκι, της αμερικανικής πολιτείας Ουισκόνσιν.

Μητέρα και κόρη μετακόμισαν εκεί και η ζωή τους θα άλλαζε για πάντα, ειδικά της μικρής Όπρα.

Η Βερνίτα, λόγω φόρτου εργασίας ήταν αναγκασμένη να λείπει αρκετές ώρες από τη σπίτι με αποτέλεσμα η μικρή να μένει μόνη της.

Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν άνδρες από το περιβάλλον της μητέρας της και η εξάχρονη Όπρα έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Μέχρι και την ηλικία των δεκατριών χρόνων, η Όπρα έζησε τον απόλυτο εφιάλτη.

Η φρίκη που ζούσε την έφτασαν σε σημείο να πάρει την απόφαση να φύγει από το σπίτι και να ζήσει μόνη της.

Ξεκίνησε τότε για την Όπρα, μια περίοδος ανεξέλεγκτη και χωρίς φρένο. Οι παρέες της ανήλικης τότε κοπέλας, ήταν κυρίως αγόρια μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, η Όπρα έμεινε έγκυος και η γέννα της ήταν πρόωρη όμως το μωρό δεν έζησε.

Ο άφαντος πατέρας που έγινε ο άνθρωπος που της άλλαξε τη ζωή

Ο θάνατος του παιδιού της, συγκλόνισε την Όπρα η οποία αποφάσισε πως θέλει να αλλάξει τον τρόπο που ζούσε μέχρι τότε.

Ο επόμενος σταθμός της ζωής της είχε το όνομα του πατέρα της ο οποίος μέχρι και εκείνη τη στιγμή ήταν απών.

Η Όπρα αποφάσισε πως πρέπει να μείνει μαζί του και έτσι και έγινε. Ο Βέρνον Γουίνφρεϊ, υποδέχτηκε την κόρη του, στο σπίτι του στο Νάσβιλ της πολιτείας Τενεσί και έστω και καθυστερημένα ανέλαβε τα πατρικά του καθήκοντα και έδωσε στην Όπρα αυτα που είχε ανάγκη περισσότερο εκείνη τη περίοδο της ζωής της, όρια και καθοδήγηση.

Της είχε βάλει κανόνες και της είχε επιβάλλει να διαβάζει ένα βιβλίο την εβδομάδα πάνω στο οποίο της ανέθετε και μια εργασία.

«Όσο αυστηρός κι αν ήταν, ήθελε να αποκτήσω τα καλύτερα στη ζωή μου και δεν δεχόταν να κάνω τίποτα άλλο από αυτό που θεωρούσε καλό για μένα», έλεγε χρόνια μετά η Όπρα Γουίνφρεϊ σε συνέντευξή της.

Η αρχή μιας λαμπρής καριέρας

Όταν πια είχε φτάσει 17 χρόνων συμμετείχε και κέρδισε σε διαγωνισμό ομορφιάς ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Αμέσως της έγινε πρόταση να εργαστεί ως ραδιοφωνική παραγωγός στο σταθμό «WVOL» του Τενεσί αφού η ζεστή χροιά της φωνής της δεν πέρασε απαρατήρητη.

Παράλληλα όμως, κέρδισε και υποτροφία για σπουδές επικοινωνίας στο Tennessee State University.

Η λαμπρή καριέρα της είχε ήδη ξεκινήσει και γρήγορα εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να μπει στον χώρο της τηλεόρασης.

Το «The Oprah Winfrey Show» που έγινε θεσμός για την Αμερικανική τηλεόραση

Το 1986 άνοιξε η αυλαία για το ««The Oprah Winfrey Show» και για 25 χρόνια βρισκόταν στην κορυφή της τηλεθέασης.

Από τον καναπέ της πολυβραβευμένης εκπομπής πέρασαν όλοι σχεδόν οι αστέρες και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους μαζί της και με τους τηλεθεατές.

Το γεγονός πως η Όπρα Γουίνφρεϊ ποτέ δεν έκρυψε και δεν προσπάθησε να «κουκουλώσει» τη δική της ιστορία αλλά και η ανθρωπιά με την οποία αντιμετώπιζε τους καλεσμένους της, τους έκανενα θέλουν να μοιραστούν μαζί της τα μυστικά τους.

Μόνο τυχαίο, δεν είναι το γεγονός πως το 1993, ο Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος για 14 ολόκληρα χρόνια δεν είχε παραχωρήσει καμία συνέντευξή, είπε το «ναι» στην Όπρα Γούινφρεϊ. Η συνέντευξή προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέβερλαντ σε όλο το κόσμο και αποτέλεσε το τηλεοπτικό γεγονός της δεκαετίας καθώς περισσότεροι από 90 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το πρόγραμμα.

Η εργατικότητα της και η επιμονή της την έφεραν στη κορυφή και της χάρισαν τον τίτλο του το πιο πλούσιου ατόμου στην ιστορία της μαύρης φυλής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Όπρα διατηρούσε σχέση με τον συνεργάτη της Stedman Graham από το 1986, αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ.