Ο άνθρωπος που έπεισε τον Γκέιτς να αφήσει το Χάρβαρντ για την Microsoft

Ο άνθρωπος που έπεισε τον Γκέιτς να αφήσει το Χάρβαρντ για την Microsoft

Ο Πολ Άλεν, πρωτοπόρος της τεχνολογίας, έπεισε το 1975 τον παλιό συμμαθητή του να ιδρύσουν την εταιρεία, που έμελε να γίνει η μεγαλύτερη στον κόσμο

Ο Πολ Άλεν ήταν ένας πρωτοπόρος της τεχνολογίας, ο άνθρωπος που έπεισε τον παιδικό του φίλο Μπιλ Γκέιτς, να παρατήσει το Χάρβαρντ, για να ξεκινήσει αυτό που επρόκειτο να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία software στον κόσμο, την Microsoft.

Πιονιέρος του PC, την εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές καταλάμβαναν μία αίθουσα, αλλά και κιθαρίστας της ροκ, λάτρης των σπορ, φιλάνθρωπος. Άνθρωπος της καινοτομίας, των απεριόριστων ενδιαφερόντων, της αδιάκοπης περιέργειας και της φιλανθρωπίας. «Η ζωή του Πολ είχε μεγάλη ποικιλία και την έζησε με ενθουσιασμό. Αυτό φαινόταν στα αναρίθμητα σημεία ενδιαφέροντος: τεχνολογία, μουσική, τέχνες, βιο-επιστήμη, τεχνητή νοημοσύνη ... μεταξύ άλλων», συνόψισε ο Μπιλ Χιφ, επικεφαλής της Vulcan, της εταιρείας που ίδρυσε ο Πολ Άλεν.

Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1953 και ήταν γιος ενός βιβλιοθηκάριου και μίας εκπαιδευτικού. Δεν ήταν παντρεμένος και δεν είχε παιδιά. Μεγάλος φαν του κιθαρίστα Τζίμι Χέντριξ, κιθαρίστας και ο ίδιος, κυκλοφόρησε το 2013 ένα ροκ άλμπουμ, το δεύτερό του, με το συγκρότημά του τους Underthinkers. Ήταν συνδημιουργός και των 13 τραγουδιών και έπαιζε κιθάρα στο πλευρό της Chrissie Hydne των Pretenders και του Joe Walsh των Eagles.

Η σύγκρουση με τον Γκέιτς και η αποχώρηση από την Microsoft

Περισσότερο γνωστός ως συνιδρυτής της Microsoft το 1975 με τον Μπιλ Γκέιτς, έκλεισε την πόρτα το 1983, αφού τσακώθηκε με τον με τον παλιό του συμμαθητή. Ο Πολ Άλεν, με τα χαρακτηριστικά γυαλιά, τα γαλανά μάτια και τα ξανθά μαλλιά, τακτοποίησε τους λογαριασμούς του το 2011 στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Idea Man», λέγοντας ότι ο Μπιλ Γκέιτς είχε προσπαθήσει να τον «κλέψει», όταν ήταν εξασθενημένος από την αρρώστια.

Οι δυο τους είχαν ιδρύσει το 1975 την Microsoft, αφού ένα τεστ είχε αποδείξει την αξία του προγράμματός τους BASIC και ο Πολ Άλεν είχε θεωρήσει, όπως εξηγεί στο βιβλίο του, ότι οι δυο τους θα μοιράζονταν 50-50 την εταιρεία. «Όμως ο Μπιλ είχε άλλη ιδέα», να εξασφαλίσει για τον εαυτό του το 60%, διότι είχε κάνει μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς στον προγραμματισμό, εξηγεί ο Πολ Άλεν. Το 1977 υπογράφουν συμφωνία: 64% για τον Γκέιτς, 36% για τον Άλεν. Όμως, το 1982 «συλλαμβάνει» τον Μπιλ Γκέιτς να συζητά με τον Στιβ Μπάλμερ, άλλο στέλεχος του ομίλου, για το «πώς θα μπορούσαν να διαλύσουν το μερίδιό μου στην Microsoft, παίρνοντας μετοχές για τους εαυτούς τους και για τους άλλους μετόχους», εξηγεί την αυτοβιογραφία του.

Παρά την εξασέλιδη επιστολή συγγνώμης του Μπιλ Γκέιτς, αποφασίζει να αποχωρήσει από την Microsoft. Αλλά και εκεί παρουσιάζεται πρόβλημα. Ο Γκέιτς θέλει να αγοράσει τις μετοχές του Άλεν έναντι 5 δολαρίων ανά μετοχή, αλλά ο Άλεν ζητά 10 δολάρια ανά μετοχή. Δεν συμφωνούν και ο Άλεν φεύγει με τις μετοχές του. Γύρω στο 2000 θα τις πουλήσει και θα γίνει πάμπλουτος. Η περιουσία του ανέρχεται σήμερα σε 20 δισ. δολάρια. Για τις σχέσεις του με τον Γκέιτς θα εξηγήσει σε συνέντευξή του, ότι το «Idea Man» δεν είναι πράξη εκδίκησης. Παραδέχεται όμως, ότι αν μιλούσε τετ-α-τετ με τον παλιό του συμμαθητή, η συζήτηση θα ήταν «ταραγμένη».

Τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα στην τεχνολογία και τον αθλητισμό

Τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Microsoft, ιδρύει την Vulcan, που διαχειρίζεται τις ποικίλες του δραστηριότητες. Είναι εξαιρετικά δραστήριος στον φιλανθρωπικό τομέα και το 2010 υπόσχεται να αφιερώσει το 50% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ανταποκρινόμενος στην έκκληση ενός άλλου διάσημου φιλάνθρωπου, του Μπιλ Γκέιτς. Έκανε πολλές επενδύσεις στην πατρίδα του το Σιάτλ. Ήταν παθιασμένος με τα σπορ και ιδιοκτήτης της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Seattle Seahawks και της ομάδας μπάσκετ Trail Blazers του Πόρτλαντ (Ορεγκον).

Όπως και άλλοι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες (Τζεφ Μπέζος, Ελον Μασκ, κ.α.), ο Πολ Αλεν ήταν παθιασμένος με την κατάκτηση του Διαστήματος. Ίδρυσε την Stratolaunch, που κατασκεύασε το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, το οποίο κάνει δοκιμές στην έρημο της Καλιφόρνια. Η πρώτη του πτήση είναι προγραμματισμένη για το 2019. Ήταν ιδιοκτήτης δύο γιγάντιων γιοτ, αφιερωμένων στην εξερεύνηση και την επιστημονική έρευνα.

Στις αρχές του Οκτωβρίου είχε ανακοινώσει, ότι το λέμφωμα non-Hodgkin's, η ασθένεια που τον προσέβαλε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του '80 και επανήλθε το 2009, είχε επιστρέψει για τρίτη φορά. Ο Πολ Αλεν πέθανε σε ηλικία 65 ετών.

Θλίψη στην Silicon Valley

«Είμαι απαρηγόρητος για τον θάνατο ενός από τους παλαιότερους και πιο αγαπημένους φίλους μου, του Πολ Άλεν», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο Μπιλ Γκέιτς. «Σήμερα χάσαμε ένα μεγάλο πρωτοπόρο της τεχνολογίας. Ευχαριστούμε Πολ Άλεν για την τεράστια συμβολή σου στον κόσμο μέσω της δουλειάς σου και της φιλανθρωπίας σου», έγραψε ο επικεφαλής της Google Σουντάρ Πισάι. «Η βιομηχανία μας έχασε έναν πρωτοπόρο και ο κόσμος μας μία δύναμη του καλού. Εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας προς τους φίλους του Πολ, την οικογένεια Άλεν και όλους τους ανθρώπους της Microsoft», πρόσθεσε ο Τιμ Κουκ της Apple.

Παρακαλούμε περιμένετε ...