Ο διάδοχος του Steve Jobs που όλοι έβλεπαν με μισό μάτι αλλά έφερε την Apple στην κορυφή του κόσμου

Ο διάδοχος του Steve Jobs που όλοι έβλεπαν με μισό μάτι αλλά έφερε την Apple στην κορυφή του κόσμου

Η άνοδος του πιο ισχυρού CEO του πλανήτη

Τον Αύγουστο του 2011, ο Tim Cook ανέλαβε τη θέση του CEO της Apple, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν εάν θα μπορούσε να είναι άξιος αντικαταστάτης του φίλου και μέντορα του, Steve Jobs.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Σήμερα, η Apple είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Προϊόντα όπως το iPhone συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι ο Tim Cook αποδείχτηκε ικανός και άξιος διάδοχος.

Ωστόσο, όταν του πρωτοανατέθηκε η κορυφαία θέση στην εταιρεία κανείς δεν ήταν βέβαιος εάν μπορούσε να τα καταφέρει. Ήταν σαν να ξεφύτρωσε από το πουθενά και μπήκε στο τιμόνι ενός παγκόσμιου κολοσσού της τεχνολογίας.

Αυτό που πολλοί άνθρωποι αγνοούν είναι ότι η Apple δεν θα είχε φτάσει ποτέ στην κορυφή δίχως την πολύτιμη βοήθεια του Cook στον Jobs.

Δείτε πώς ο Tim Cook ξεκίνησε και έγινε τελικά CEO της Apple.

Ο Timothy Donald Cook γεννήθηκε στο Mobile, της Αλαμπάμα, την 1η Νοεμβρίου 1960. Μεγάλωσε στο κοντινό Robertsdale, όπου πήγε και γυμνάσιο.

Ο πατέρας του, Ντόναλντ Κουκ, ήταν εργάτης ναυπηγείων. Η μητέρα του, η Geraldine Cook, εργαζόταν σε φαρμακείο.

Το 1982, ο Cook αποφοίτησε από το Auburn University της Αλαμπάμα με πτυχίο στη βιομηχανική μηχανική και εντάχθηκε στην IBM στο νέο τμήμα των PC - πριν τα Microsoft Windows.

Το 1996, ο Cook είχε διαγνωσθεί εσφαλμένα με σκλήρυνση κατά πλάκας, κάτι που τον έκανε να βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Από τότε ξεκίνησε τις φιλανθρωπίες και έτρεχε σε αγώνες ποδηλασίας για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Δώδεκα χρόνια αργότερα έφυγε από την IBM και πήγε σε ρόλο COO σε μια εταιρεία που ονομάζεται Intelligent Electronics. Το 1997, τελικά έγινε αντιπρόεδρος εταιρικών υλικών στην Compaq, μια εποχή που η εν λόγω εταιρία ήταν από τους κυρίως κατασκευαστές υπολογιστών.

Την ίδια περίοδο ο Steve Jobs μόλις αναλάμβανε τη θέση του διευθύνοντα σύμβουλου της Apple, μετά την παύση του Gil Amelio. Ο Jobs εργάστηκε σκληρά για να δώσει νέα πνοή στην Apple αναζητώντας με πολύ κόπο να σχηματίσει τη νέα του ομάδα.

Έτσι, ο Jobs προσέγγισε τον Cook, θεωρώντας τον άνθρωπο με ισχυρή προοπτική για τη νέα του Apple. Ο Cook πήρε μεταγραφή στην Apple σε αρχικό ρόλο ως SVP των παγκόσμιων επιχειρήσεων.

Πρέπει να ήταν μια δύσκολη απόφαση για τον Jobs. Το 1997, η Apple ήταν «σκουπίδι»: ο Michael Dell, ένας από τους πιό στενούς εταίρους της Microsoft, είπε κάποτε ότι αν ήταν στη θέση του Jobs, «θα την έκλεινα και θα έδινα πίσω τα χρήματα στους μετόχους».

Ένα από τα μεγαλύτερα πραξικοπήματα του Cook ήταν το κλείσιμο των εργοστασίων και των αποθηκών της Apple και η αντικατάστασή τους από εργολάβους/εξωτερικούς συνεργάτες, πράγμα που σημαίνει ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να γίνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες και να παραδοθούν γρηγορότερα.

Μάλιστα, ο Tim Cook είπε μία φορά για το ρόλο του: «Θέλω να το διαχειριστείτε σαν να βρίσκεστε στην επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων. Εάν περάσει η ημερομηνία της ανάλωσής του, έχετε κάποιο πρόβλημα».

Ξεκινώντας το 2005, ο Cook πραγματοποίησε επενδύσεις που θα έθεταν τα θεμέλια για το μέλλον της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης κρίσιμων συμφωνιών με τους κατασκευαστές σε μνήμη flash, το στοιχείο αποθήκευσης ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα αποτελέσει τη βάση για το iPhone και το iPad.

Χάρη στην τεχνογνωσία της διαχείρισης του Cook, το κύρος του στην εταιρεία ανέβηκε.

Καθώς η επιρροή του μεγάλωσε, ο Κουκ έγινε γνωστός μέσα στην εταιρεία για το αμείλικτο ερωτηματικό του ύφος, την προθυμία του να διεξαγάγει συναντήσεις διάρκειας ωρών μέχρι να ακούσει κάτι που έκρινε σωστό και την τάση του να στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανά πάσα στιγμή και να περιμένει άμεσες απαντήσεις.

Το 2007, η Apple παρουσίασε το iPhone, τη συσκευή που θα άλλαζε τα πάντα.

Την ίδια χρονιά, ο Jobs έφερε τον Cook λίγο πιο κοντά στον πυρήνα της επιχείρησης, ονομάζοντάς τον COO. Σε αυτό το σημείο, λένε εσωτερικοί συνεργάτες της Apple, ήταν ήδη ενεργός σε μεγάλο μέρος της επιχείρησης, με τον Jobs να βρίσκεται εκεί μόνο για να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τα προϊόντα.

Ως COO, ο Cook έκανε περισσότερες εμφανίσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις, βγήκε μπροστά στα στελέχη, στους πελάτες, στους συνεργάτες και στους επενδυτές.

Το 2009, ο Tim Cook ονομάστηκε προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ ο Steve Jobs είχε πάρει άδεια για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του.

Το 2009, ο Cook προσέφερε στον Jobs μέρος του ήπατός του, καθώς έχει μια σπάνια ομάδα αίματος. Ο Jobs όμως αρνήθηκε λέγοντας: «Ποτέ δεν θα σε αφήσω να το κάνεις αυτό, δεν θα το κάνω ποτέ».

Τον Ιανουάριο του 2011, ο Cook ανέλαβε για άλλη μια φορά ως προσωρινός CEO, ενώ ο Jobs συνέχιζε να είναι σε άδεια. Τον Αύγουστο του 2011, ο Jobs παραιτήθηκε και τυπικά από τη θέση του, με το συμβούλιο να ονομάζει τον Cook μόνιμο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple.

Όταν ο Jobs πέθανε τον Οκτώβριο του 2011, ο Cook είχε μεσίστιες τις σημαίες της πανεπιστημιούπολης της Apple προς τιμήν της μνήμης του φίλου του.