Ο Ντράγκι αλλάζει ρητορική για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Ο Ντράγκι αλλάζει ρητορική για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αναίρεση της δέσμευσής της για πιθανή ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον αυτό χρειαστεί, όπως αποκάλυψε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε πως η απόφαση αυτή δεν αντανακλά κάποια αλλαγή στη στις προσδοκίες της ΕΚΤ για τα οικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η ΕΚΤ παρέλειψε τη δέσμευσή της να αυξήσει τις αγορές ομολόγων εάν χρειαστεί, ανακοινώνοντας ότι μπορεί και πάλι να παρατείνει τις αγορές ομολόγων και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 εφόσον χρειαστεί. Παρέλειψε, ωστόσο, την αναφορά σε ενδεχόμενη αύξησή τους – σε μια κυρίως συμβολική κίνηση που προοιωνίζει μια γενικότερη αναθεώρηση της πολιτικής αργότερα φέτος.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της.

Επιτόκια και πληθωρισμός

Ο Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε πως τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, ενώ για τον πληθωρισμό παρατήρησε ότι παραμένει υποτονικός και δεν δίνει ενδείξεις για μία διαρκή ανοδική τάση, όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι θα συγκλίνει προς τον στόχο της ΕΚΤ, κάτω (αλλά όχι πολύ κάτω) από το 2% μεσοπρόθεσμα.

Ξεκαθάρισε πάντως πως όσον αφορά στον πληθωρισμό «δεν μπορούμε ακόμα να κηρύξουμε τη νίκη».

Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο

Οι μονομερείς αποφάσεις όσον αφορά στην εμπορική πολιτική είναι επικίνδυνες και οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται στα διεθνή όργανα, τόνισε ο Ντράγκι, αναφορικά με τα σχέδια των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Αν επιβάλλεις δασμούς ενάντια στους συμμάχους σου, αναρωτιέται κανείς ποιοι είναι οι εχθροί», σχολίασε ο Ντράγκι, που πάντως εκτίμησε πως η άμεση επίδραση των αμερικανικών δασμών πιθανότατα δεν θα είναι μεγάλη, όμως μακροπρόθεσμα η επίδρασή τους θα εξαρτηθεί από τα τυχόν αντίποινα που θα λάβουν οι άλλες χώρες και από τις μεταβολές στις ισοτιμίες, αλλά και από τις επιπτώσεις που θα έχουν στην εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών.

«Αν υπάρχει αρνητική επίδραση στην εμπιστοσύνη, θα υπάρχει αρνητική επίδραση τόσο στον πληθωρισμό, όσο και στις προοπτικές», επεσήμανε.