ΕΕ προς Τραμπ: Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητή, ας είμαστε φίλοι

ΕΕ προς Τραμπ: Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητή, ας είμαστε φίλοι

Τα αντίμετρα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ βάλουν δασμούς, στο τραπέζι της Ένωσης

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητή. Προτιμούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους Αμερικανούς φίλους μας. Αλλά εάν γίνει, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, δίνοντας το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει η ΕΕ στο θέμα του εμπορικού πολέμου που επαπειλείται με τις ΗΠΑ.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέθηκε επί τάπητος η στρατηγική της ΕΕ έναντι των απειλών από την κυβέρνηση Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση από την πλευρά του Τραμπ. Η ΕΕ ελπίζει ότι θα αποφύγει να ανοίξει ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, ωστόσο είναι σε ετοιμότητα για αντίμετρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Κομισιόν, υπάρχουν τρεις δυνατότητες αντίδρασης σε ενδεχόμενα μέτρα από τις ΗΠΑ, τα οποία θα πλήξουν σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, προκαλώντας την απώλεια «χιλιάδων θέσεων εργασίας». Η πρώτη αφορά την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η δεύτερη μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής αγοράς από τη μείωση των εισαγωγών στις ΗΠΑ και η τρίτη την επιβολή δασμών στις εισαγωγές μίας λίστας αμερικανικών προϊόντων. Τέτοια προϊόντα, θα μπορούσαν να είναι το ουίσκι Bourbon, τα τζιν Levi's και οι μηχανές Harley Davidson, ωστόσο η ΕΕ δεν σκοπεύει να δημοσιεύσει αυτήν τη λίστα πριν ανακοινωθεί επίσημα η λήψη μέτρων από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Έχουμε θέσει επανειλημμένως το θέμα στους Αμερικανούς εταίρους και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξαιρεθεί από μία τέτοια ρύθμιση. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι δεν είναι αυτό το κατάλληλο εργαλείο» ανέφερε η κ. Μάλμστρομ, επισημαίνοντας ότι «ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντηση».