«Πόλεμος» ΗΠΑ – ΕΕ για τους δασμούς του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο

«Πόλεμος» ΗΠΑ – ΕΕ για τους δασμούς του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο

«Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα» τουίταρε ο Τραμπ - Με αντίμετρα απειλεί η Κομισιόν

«Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα», έγραψε σήμερα πρωί πρωί στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Αψηφώντας την διεθνή κατακραυγή στο σχέδιό του - που προκάλεσε πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια – ο Αμερικανός πρόεδρος τουίταρε: «Όταν μία χώρα (ΗΠΑ) χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο ουσιαστικά με κάθε χώρα με την οποία συναλλάσσεται, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα. Παράδειγμα, όταν είμαστε 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω με μία ορισμένη χώρα και κάνουν τους έξυπνους, κόβουμε τις συναλλαγές-κερδίζουμε πολλά. Είναι εύκολο!».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε σε αυστηρά αντίμετρα, η Κίνα κάλεσε τον Τραμπ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος τροφοδότης χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν πληγεί από τους αμερικανικούς δασμούς.

Η Κομισιόν χαρακτήρισε τους δασμούς «κραυγαλέα παρέμβαση που ισοδυναμούν με προστατευτισμό» και υποσχέθηκε να ενεργήσει με αυστηρό τρόπο, αναφερόμενη σε αντίμετρα που θα συμβαδίζουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» και πως η Ουάσινγκτον μπορεί να περιμένει «μια ισχυρή, ομόφωνη και συντονισμένη» απάντηση από την ΕΕ.

«Απολύτως ακατανόητη», χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ επιβολή δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα επηρέαζε σημαντικά την γερμανική βιομηχανία και προειδοποίησε ότι «ένας εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός».

«Ο σωστός δρόμος δεν είναι η απομόνωση, αλλά το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές» τόνισε ο  Ζάιμπερτ , σημειώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον και θα αξιολογήσει τις συνέπειες για την γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.