Nein στα esports από τη γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου

Nein στα esports από τη γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου

«Γελοίο» να μπουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σχολιάζει ο Ράινχαρντ Γκρίντελ

Τα esports δεν αποτελούν αθλητική δραστηριότητα και οι φιλοδοξίες ορισμένων να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι «γελοίες», υποστήριξε ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ, απορρίπτοντας τα περί ανταγωνισμού μεταξύ των παραδοσιακών αθλημάτων και των esports, δηλαδή των ανταγωνιστικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

«Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός για τα παιδιά που έρχονται στους αθλητικούς συλλόγους μας δεν είναι το χάντμπολ ή το μπάσκετ, αλλά η χρήση ψηφιακού εξοπλισμού. Αυτό είναι η απόλυτη φτωχοποίηση», σχολίασε ο Γκρίντελ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ο αθλητισμός διαδραματίζει μία κοινωνική λειτουργόα και αυτό συμβαίνει μέσα στην κοινότητα. Με τον αθλητισμό έχεις άμεση επαφή με αυτούς με τους οποίους παίζεις. Το ποδόσφαιρο ανήκει στο γρασίδι και δεν έχει καμία σχέση με άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με τους υπολογιστές. Για μένα τα esports δεν είναι αθλητισμός», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε τα esports ως αθλητική δραστηριότητα, σε μία πρώτη σαφή ένδειξη «φλερτ» με τα esports, τα οποία ήδη στους Πανασιατικούς Αγώνες του 2022 θα αποτελέσουν άθλημα με μετάλλια για τους νικητές.

Μάλιστα, η αρχή έγινε με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ, στο περιθώριο των οποίων η εταιρεία Intel διοργάνωσε ένα τουρνουά esports, με τους παίκτες να διεκδικούν ένα χρηματικό έπαθλο αξίας 150.000 δολαρίων, ποσό πολλαπλάσιο αυτού που λαμβάνουν συνήθως από τις χώρες τους οι αθλητές που κερδίζουν χρυσά μετάλλια στους χειμερινούς Ολυμπιακούς. Ήδη, περίπου 250 εκατομμύρια παίκτες ανά τον κόσμο εκτιμάται ότι ασχολούνται με τα esports, που αποτελούν πλέον μία ταχύτατα ανερχόμενη αγορά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το θεωρώ γελοίο αυτό», σχολίασε ο Γκρίντελ αναφορικά με την προοπτική να μπουν τα esports στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ελπίζω να μη συμβεί αυτό», πρόσθεσε.