Με αέρα Moody’s ο Τσακαλώτος τη Δευτέρα με τους δανειστές

Με αέρα Moody’s ο Τσακαλώτος τη Δευτέρα με τους δανειστές

Έκλεισε και το τελευταίο προαπαιτούμενο, το Ελληνικό – Το EuroWorking Group συζητά πλέον επίσημα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Θετικές ανατροπές για την Ελλάδα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody's, ο οποίος αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα κατά δύο βαθμίδες, σε Β3 από Caa2, με θετικό outlook.

Η αναβάθμιση γίνεται λίγα 24ωρα πριν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήσει το κουαρτέτο των δανειστών που θα είναι στην Αθήνα τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια που προετοιμάζουν τις συναντήσεις που γίνονται πλέον σε πολιτικό – οικονομικό επίπεδο είναι ήδη στην Ελλάδα.

Δεύτερη θετική συγκυρία είναι ότι μόλις σήμερα το απόγευμα το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για την επένδυση στο Ελληνικό, που ήταν και το τελευταίο προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση, άρα δεν απομένει καμία εκκρεμότητα για να ξεκινήσει η διαδικασία αποδέσμευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν χθες με 70 ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί.

Πλέον η πορεία είναι πρόσω ολοταχώς για την τέταρτη αξιολόγηση αλλά και τη συγκρότηση του πλάνου για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της σχεδόν τέσσερις μήνες  σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα και να πετύχει συνολική συμφωνία. Μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο θα πρέπει να έχουν κλειδώσει όλα: να έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, να έχει διαμορφωθεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και  εποπτείας και να έχει καθοριστεί ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση επιδιώκει αυτοδύναμη έξοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί προληπτική γραμμή στήριξης.

Ωστόσο, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζει ότι το δίχτυ προστασίας της προληπτικής στήριξης δεν πρέπει να λείπει.

Στο Euro Working Group τα αποτελέσματα της συζήτησης για το χρέος

Σε ανακοίνωσή του, σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών, κάνει λόγο για βάσιμη αισιοδοξία και πολυμέτωπη πρόοδο με προοπτική την οριστική έξοδο από την κρίση.

Ειδικότερα:

- Η τεχνική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα πρόκειται να παρουσιαστούν στο Euro Working Group της 1ης Μαρτίου.

- Η δ' αξιολόγηση ξεκινά τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου με συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής των θεσμών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ομαλή ολοκλήρωσή της.

- Το νέο ολιστικό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης εκπονείται και πρόκειται να παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2018.

- Το «μαξιλάρι ρευστότητας» συνεχίζει να κτίζεται για τη στήριξη της οικονομίας και τη διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές.

Τα (μικρά) καμπανάκια κινδύνου από Ντράγκι και Γιούνκερ

Πάντως η παρέμβαση Ντράγκι στο τελευταίο Eurogroup αναφορικά με την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά την τελευταία έξοδο ( πάνω από 4% το επταετές, πάνω από 4,4% το δεκαετές με ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες) προκαλεί προβληματισμό με το τοπίο της επόμενης ημέρας, παραμένει θολό. Ξεκάθαρο είναι όμως ότι για να υπάρξει προληπτική γραμμή θα πρέπει να τη ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, οΟ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  προειδοποίησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο για πιθανές χρηματοοικονομικές αναταράξεις στις αρχές Μαρτίου. Οι προειδοποιήσεις Γιούνκερ δεν αφορούν την Ελλάδα συγκεκριμένα αλλά το σύνολο της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ωστόσο η εύθραυστη ακόμη ισορροπία στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να διαταραχθεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει τους κινδύνους εξαιτίας των εκλογών στην Ιταλία και το δημοψήφισμα στη Γερμανία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. «Η πρώτη βδομάδα του Μαρτίου θα είναι πολύ σημαντική για την Ε.Ε.. Ανησυχώ περισσότερο για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών παρά για την έκβαση του δημοψηφίσματος στη Γερμανία. Πρέπει ωστόσο, να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μία μη λειτουργική κυβέρνηση στην Ιταλία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στις αγορές τη δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου.