Ξεκίνησε η διαδικασία των stress tests των ελληνικών τραπεζών

Ξεκίνησε η διαδικασία των stress tests των ελληνικών τραπεζών

Στις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν στείλει στην ΕΚΤ όλα τα στοιχεία για την κατάσταση όλων των δανειακών τους χαρτοφυλακίων

Στοιχεία στην ΕΚΤ ξεκίνησαν να στέλνουν από σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της διενέργειας των stress tests, από τα οποία θα κριθεί, αν οι τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια και πόσα.

Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν στείλει στην ΕΚΤ αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση όλων των δανειακών τους χαρτοφυλακίων (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), με βάση τους ελέγχους που διενήργησαν λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). Ανάμεσα στα στοιχεία που θ αποσταλούν, είναι οι εκτιμήσεις των τραπεζών για τις ζημιές που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 από την 1η Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία αυτά θα τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΚΤ και θα υποβάλουν στις τράπεζες τις παρατηρήσεις τους, ζητώντας πιθανότατα να γίνουν νέοι έλεγχοι σε ορισμένα χαρτοφυλάκια με βάση διαφορετικά δεδομένα και παραμέτρους, ώστε να είναι πιο ακριβές το αποτέλεσμα των ελέγχων. Οι τράπεζες θα πρέπει στη συνέχεια να στείλουν τα αναθεωρημένα στοιχεία που θα τους ζητηθούν το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου.

Σημειώνεται, ότι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσε τα 100 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017.