Τα «ψιλά» μπλοκάρουν τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ στο Eurogroup

Τα «ψιλά» μπλοκάρουν τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ στο Eurogroup

Δυο τελευταία προαπαιτούμενα – Στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών την άλλη Δευτέρα

Χωρίς τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ αναμένεται να φύγει από το αποψινό Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει. Ωστόσο τα δυο προαπαιτούμενα που απομένουν (δηλαδή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και το Ελληνικό) δεν αφήνουν το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα πάντως με πηγές των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα είναι τεχνικής φύσης και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους να γίνει και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα.

Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018.

Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Μοσκοβισί: H Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των δεσμεύσεών της

Τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, εκπληρώνοντας το 99% των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί, επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, τονίζοντας ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά.

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, το Eurogroup θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να περάσει σε μια νέα εποχή ευημερίας, σημειώνοντας ότι στο διάστημα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί η μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, καθώς και τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους.

Σεντένο: Οι ελληνικές αρχές κάνουν εξαιρετική δουλειά

«Εξαιρετικά νέα» η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δήλωσε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, o πρόεδρος του σώματος, Μάριο Σεντένο.

«Οι ελληνικές αρχές κάνουν εξαιρετική δουλειά εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πορεία αυτών των μεταρρυθμίσεων.

«Μετά από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων στην Ελλάδα, οκτώ χρόνων, πλέον κοιτάμε την ολοκλήρωσή τους. Αυτά είναι σίγουρα εξαιρετικά νέα» κατέληξε ο Μ. Σεντένο.