Γιούνκερ: 343 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη άνεργων νέων

Γιούνκερ: 343 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη άνεργων νέων

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι το ποσό αυτό διατέθηκε επί της θητείας του

Το ποσό των 343 εκατομμυρίων ευρώ διατέθηκε στην Ελλάδα κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, για τη στήριξη 110.778 νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης, σύμφωνα με απάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Το κονδύλι αυτό αφορά στην εφαρμογή σημαντικών μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η μαθητεία, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και η κατάρτιση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιούνκερ. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διάρκεια της θητείας της παρούσας Επιτροπής δημιουργήθηκαν 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και απασχολούνται 236 εκατομμύρια άτομα, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν στην απάντησή του.

Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλαν οι δράσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, των «Εγγυήσεων για τη Νεολαία» (και της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων) και των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων. Ο κ. Γιουνκέρ επεσήμανε, ότι ο «ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων», ο οποίος ανακοινώθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, θα στηρίξει περαιτέρω τις εν λόγω προσπάθειες για περαιτέρω σύγκλιση με σκοπό τις καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας για όλους.

Ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει, ότι σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβριο «σχεδόν το 80% των Ελλήνων, όπως και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, ζητούν την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και της φτώχειας». Ακόμη, ότι «σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν, ότι η φωνή τους δεν μετράει στην ΕΕ ή στη χώρα τους», ενώ «αντίστοιχα ευρήματα εντοπίζονται στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως στην Ιταλία, όπου μόνο το 36% πιστεύει, ότι ωφελήθηκε η χώρα από την ένταξή της στην ΕΕ».