Bloomberg: Οι επενδυτές καλωσορίζουν την επιστροφή της Ελλάδας

Bloomberg: Οι επενδυτές καλωσορίζουν την επιστροφή της Ελλάδας

Η χώρα όχι μόνο δεν φλερτάρει με έξοδο από το ευρώ, αλλά αναμένει ανάπτυξη 2,2% αναφέρει το πρακτορείο

Τα εύσημα για την πολιτική και οικονομική της πρόοδο κατά το παρελθόν έχει δεχθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η ΕΕ, γράφει το Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η νεοσυσταθείσα συνοχή της δεν είναι πιο εμφανής από την Ελλάδα.

Η χώρα αποτελεί τη βασική απόδειξη της δέσμευσης του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι το 2012, ότι θα πράξει «ο,τιδήποτε χρειάζεται» για να σώσει το ενιαίο νόμισμα, ακόμη και αν το χρέος της χώρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει το πρακτορείο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ηγεσία του Ντράγκι σε μια κρίσιμη συγκυρία άνοιξε το δρόμο για την τρέχουσα οικονομική άνθιση, η οποία έχει ως στόχο να βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση.

Επομένως, ο συνδυασμός -αν και κατά καιρούς δύσκολος- εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της ομαλοποίησης. Η χώρα πλέον δεν φλερτάρει με την έξοδό της από το ευρώ, καθώς οι οικονομολόγοι έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη στο 2,2%, μεταδίδει το Bloomberg.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, ότι η χώρα δεν εξήλθε της δύσκολης αυτής κατάστασης χωρίς προβλήματα, καθώς το χρέος της παραμένει υψηλό, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υστερεί των προσδοκιών και οι ελληνικές τράπεζες φέρουν ακόμη το βάρος μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν ανταμείψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της μειώνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων της, καταλήγει το πρακτορείο Bloomberg.