«Πράσινο φως» με αστερίσκους από το Eurogroup για τη δόση

«Πράσινο φως» με αστερίσκους από το Eurogroup για τη δόση

Nα ολοκληρώσει επειγόντως τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα καλούν την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ η συζήτηση στο Eurogroup αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν κατ' αρχήν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης 6,7 δισ. ευρώ, εν αναμονή της διευθέτησης ορισμένων εκκρεμοτήτων που αφορούν σε προαπαιτούμενα, και χαιρέτισαν την υλοποίηση των περισσότερων προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, εγκρίνοντας μία πολιτική συμφωνία για την επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Από τα 6,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι εντός του Φεβρουαρίου θα εκταμιευτούν τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο 1 δισ, ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι πλέον μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι το αν μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης αποτελεί θέμα της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε το 2018 έτος-ορόσημο για την Ελλάδα και αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι η Κομισιόν θέλει να βγει η Ελλάδα από το τρέχον πρόγραμμα με θετικό πρόσημο. Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα μια κανονική χώρα, με κανονικά δικαιώματα και κανονικές υποχρεώσεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο επίτροπος Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται η λήψη κανενός πρόσθετου μέτρου και ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν πως από την 21η Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει καμία διστακτικότητα και ότι επί της ουσίας οι θεσμοί θα παρακολουθήσουν την αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ενώ στάθηκε στο ότι η διαδικασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προχώρησε πολύ πιό ομαλά από ό,τι περίμεναν μερικοί, κάτι που όπως είπε οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν λάβει υπ'όψιν.

Τσακαλώτος: Απομένουν μόνο τεχνικά ζητήματα

«Νομίζω ότι ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Δόθηκε η πολιτική στήριξη στη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και απομένουν μόνο ορισμένα τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα μάτια μας τώρα είναι στραμμένα στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, καθώς η τέταρτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει τόσο σημαντικά προαπαιτούμενα γιατί το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, σημείωσε ο κ Τσακαλώτος και παρέπεμψε στην τελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος του Eurogroup, όπου ξεκαθαρίζεται ότι το EuroWorking Group θα αρχίσει να επεξεργάζεται τα μέτρα για το χρέος στο πνεύμα και το πλαίσιο της γαλλικής  πρότασης για σύνδεσή του με την ρήτρα ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δε συζητήθηκε σήμερα θέμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής, διευκρινίζοντας ότι η φύση της εξόδου από το πρόγραμμα θα συζητηθεί προς το Πάσχα.

Σημείωσε επίσης ότι το «μαξιλαράκι» ρευστότητας που χτίζεται και με τα 1,9 δισ. ευρώ που διατίθενται από το συνολικό πακέτο των 6,7 δισ. της τρίτης αξιολόγησης συνιστά μια πιστωτική γραμμή.

Τι αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup

Στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 2018 που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές είναι συμβατός με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, σημειώνεται ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών διαπιστώνει υπεραπόδοση των στόχων της ελληνικής οικονομίας τα τρία τελευταία χρόνια (2015-2017). Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι ελληνικές αρχές συνέχισαν να ενισχύουν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς μέσα από την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους. Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί μέσα από περαιτέρω δράσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και την άρση των κανονισμών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Επίσης, διαπιστώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μέσα από περαιτέρω δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής επίλυσης και την έναρξη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης «συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης» που θα έχει την ισχυρή κυριότητα των ελληνικών αρχών και η οποία θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς, πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

To Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και αναθέτει στο EuroWorking Group να εξετάσει την πλήρη εφαρμογή τους, στη βάση της αξιολόγησης που θα κάνουν οι θεσμοί. Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί αν εξασφαλίζεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση κυβερνητικών εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος, ύψους 6,7 δισ. ευρώ και η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη εκταμίευση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει το Φεβρουάριο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, και για να στηριχθεί η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος που θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η δεύτερη υποδόση θα κατευθυνθεί αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου από ίδιους πόρους και θα εκταμιευθεί μετά από τη θετική έκθεση των θεσμών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και για την απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

To Εurogroup θα επικεντρωθεί τώρα στα τελικά στάδια του ελληνικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018. Σημειώνει ότι τώρα ξεκινάει το τεχνικό έργο του Euroworking Group για το μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το τεχνικό έργο είναι, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί και εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Το Eurogroup καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη τη συνολική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης κατά την επικαιροποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA).