Υπηρεσίες για μουσουλμάνους από ισλαμική τράπεζα στην ευρωζώνη

Υπηρεσίες για μουσουλμάνους από ισλαμική τράπεζα στην ευρωζώνη

Το Ισλάμ δεν επιτρέπει συναλλαγές με τόκους, ούτε επενδύσεις σε προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη και στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Από το 2015 υπάρχουν στη Γερμανία ισλαμικές τράπεζες, ίσως οι μοναδικές της ευρωζώνης, που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στους δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους πελάτες τους, που είναι προσαρμοσμένες τις επιταγές της θρησκείας τους - το Ισλάμ δεν επιτρέπει συναλλαγές με τόκους, ούτε επενδύσεις σε προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη και στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Για παράδειγμα, στο ισόγειο του νέου κεντρικού τεμένους της τουρκικής ισλαμικής ένωσης Ditib στην Κολωνία, πριν λίγες εβδομάδες άνοιξε παράρτημα η τράπεζα ΚΤ ΑΕ, όπου όλα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες του Ισλάμ και ελέγχονται από «συμβούλιο ηθικής» και ήδη πάνω από χίλιοι πελάτες, κυρίως μουσουλμάνοι, άνοιξαν λογαριασμό.

Από το καλοκαίρι του 2015 η τράπεζα, θυγατρική της τουρκικής συμμετοχικής Kuveyt Türk, διαθέτει κεντρικό κατάστημα στη Φραγκφούρτη και υποκαταστήματα στο Μανχάιμ, το Βερολίνο και τη Κολωνία.

Όπως δήλωσε στην DW o επικεφαλής του παραρτήματος της Κολωνίας, Αϊχάν Τζένγκιζερ, βασική αρχή της τράπεζας είναι ότι δεν υπάρχουν επιτόκια, ούτε για τους πελάτες ούτε για την ίδια την τράπεζα. Κατά συνέπεια η τράπεζα δεν παρέχει δάνεια που θα αποπληρώνονταν με τόκους και δεν διαθέτει λογαριασμούς αποταμιευτηρίου.

Επενδύσεις γίνονται μόνο σε πραγματικά αγαθά και όχι σε χρεόγραφα, μετοχές ή κεφάλαια. «Επενδύσεις σε βιομηχανίες αλκοολούχων προϊόντων ή χοιρινού κρέατος είναι ταμπού», δηλώνει επίσης ο Φερχάτ Ασλάνογλου, εκπρόσωπος της τράπεζας, «το ίδιο ισχύει για εξοπλισμούς πολεμικού υλικού και οτιδήποτε αφορά σε τυχερά παιγνίδια».

Λόγω αυτών των περιορισμών η πορεία είναι ανοδική και σύντομα η τράπεζα ΚΤ θα συμπληρώσει το όριο των 10.000 πελατών.