Μπράβο από το Eurogroup αλλά τα 15 προαπαιτούμενα μπλοκάρουν τη δόση

Μπράβο από το Eurogroup αλλά τα 15 προαπαιτούμενα μπλοκάρουν τη δόση

Νέος έλεγχος των δανειστών για τις τελευταίες εκκρεμότητες

Η αυλαία της τρίτης αξιολόγησης πέφτει τυπικά σήμερα στο   Eurogroup, το πρώτο του 2018 και το πρώτο που συνεδριάζει υπό τον Μάριο Σεντένο. Στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ακούσει τα καλά λόγια των συναδέλφων του υπουργών Οικονομικών αλλά δεν θα δει να «ξεκλειδώνει» η δόση των 6,7 δις. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης.

Όπως έγραψαν χθες και οι Financial Times οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν σήμερα εύσημα στην Ελλάδα για τα πρόσφατα βήματα βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών, όχι όμως και την επόμενη δόση του προγράμματος. Η νέα δόση όχι μόνο θα καθυστερήσει να φθάσει στην Ελλάδα αλλά θα σπάσει στα δυο.

Η πρώτη υποδόση ύψους  5,7 δις. ευρώ θα δοθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί και τα περίπου 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το σύνολο των 110 προαπαιτούμενων που συνδέθηκαν με την τρίτη αξιολόγηση. Η δεύτερη υποδόση ύψους  1 δις. ευρώ θα ξεκλειδώσει τον Απρίλιο με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.  Σε κάθε περίπτωση για να πάρει η Ελλάδα τη δόση από την τρίτη αξιολόγηση  θα απαιτηθεί άλλος ένας έλεγχος -στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου- από τους δανειστές ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εκκρεμή μέτρα έχουν ολοκληρωθεί. Μετά θα ακολουθήσουν οι τυπικές διαδικασίες (εγκρίσεις από Κοινοβούλια κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος στις διεθνείς αγορές. Μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s σε Β από Β- (ομόλογα πιο κερδοσκοπικά από την κατηγορία ΒΒ + που είναι τα αξιόπιστα), στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν το πανηγυρικό κλίμα προβαίνοντας σε νέο δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές. Εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι μεγαλύτερο, εφόσον σήμερα το Eurogroup εκτός από τη δόση ανακοινώσει και το ποσό του δανείου που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για το «μαξιλάρι ρευστότητας».

Πρόκειται για ένα ποσό που θα φτάσει συνολικά τα 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ θα δοθεί με τη δόση της τρίτης αξιολόγησης (6,7 δισ. ευρώ) και τα υπόλοιπα 7,1 δισ. ευρώ τον Μάιο με την ολοκλήρωση της τέταρτης επισκόπησης.

Το «μαξιλάρι» θα συμπληρωθεί σταδιακά από τα ποσά που θα αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές προκειμένου να καλύψει τον σχεδιασμό για αποθεματικό ασφαλείας 18 - 19 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το τρίτο Μνημόνιο.

Η νέα έξοδος στις αγορές    

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη νέα έκδοση, της οποίας το ύψος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 3 δισ. ευρώ με πιθανότερη διάρκεια την επταετία. Μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα εκδοθεί ένα 3ετές και στη συνέχεια ένα 10ετές που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές. Βέβαια είναι πιθανό αντί της έκδοσης νέου δεκαετούς να «ανοίξει» η έκδοση που προέκυψε από το swap (ανταλλαγή ομολόγων) και λήγει το 2028.