Financial Times: Η Ελλάδα θα πάρει τα εύσημα, αλλά όχι και την επόμενη δόση

Financial Times: Η Ελλάδα θα πάρει τα εύσημα, αλλά όχι και την επόμενη δόση

Η ελάφρυνση του χρέους και η επιτήρηση της χώρας μας μετά το τέλος των μνημονίων προβληματίζουν τους Ευρωπαίους

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται στο Eurogroup της Δευτέρας να αποδώσουν στην Ελλάδα τα εύσημα για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της, αλλά παράλληλα να μη δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Στην πρώτη σύσκεψη του Eurogroup υπό τον νέο πρόεδρό του, Μάριο Σεντένο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιβεβαιώσουν πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των 113 προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Όμως για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί μία περαιτέρω έγκριση στις αρχές του Φεβρουαρίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ωστόσο, το Eurogroup θα δηλώσει ότι με την πρόσφατη πρόοδο ουσιαστικά η τρίτη αξιολόγηση «κλείνει».

Μία καθυστέρηση, σύμφωνα με τους Financial Times, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή της επόμενης έκδοσης ομολόγου στην οποία η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, ώστε να τερματίσει σταδιακά την εξάρτησή της από τα χρήματα των δανειστών.

Πάντως, ο Σεντένο πρόσφατα υποβάθμισε τη σημασία μίας τέτοιας καθυστέρησης. «Έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup. «Παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας να προχωρήσει μπροστά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σημειώνουν οι Financial Times, τις επόμενες εβδομάδες ο Σεντένο, το Eurogroup και οι Έλληνες διαπραγματευτές θα πρέπει να ασχοληθούν με το πιο θεμελιώδες ζήτημα της μετάβασης της Αθήνας στην εποχή μετά τα μνημόνια, ένα θέμα που Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν πως συνδέεται στενά με το ακόμα πιο ευαίσθητο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, οι συζητήσεις για την οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο. Στις συζητήσεις αυτές δεν θα γίνει λόγος για «κούρεμα» χρέους, αλλά για άλλα μέτρα, όπως η παραχώρηση των εσόδων των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί έντονα τους επενδυτές όσον αφορά στο πώς αξιολογούν την κατάσταση στην Ελλάδα μετά τα μνημόνια είναι αυτό των μέτρων που θα λάβει η Ευρωζώνη για να διασφαλίσει πως η χώρα μας δεν θα πέσει ξανά «στα βράχια». Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλούνται οι Financial Times αναφέρει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τα σχετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι λίγο πιο αυστηρά σε σχέση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, λόγω του μεγάλου ποσού που χρωστά, πιθανόν με πιο συχνούς ελέγχους της μεταμνημονιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, μία τέτοια διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας ίσως να προκαλούσε αντιδράσεις στην Αθήνα.

Μία άλλη πιθανή λύση είναι η χορήγηση μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τον ESM, αν και Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι θα ήταν δύσκολο να πειστούν για κάτι τέτοιο οι Έλληνες. «Το πρώτο βήμα για ένα τέτοιο προληπτικό πρόγραμμα είναι να το ζητήσει κάποιος», ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στους Financial Times, προσθέτοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφέστατα ότι δεν υπάρχει καμία προθυμία να ζητήσει τέτοιο πρόγραμμα».