Έρχονται τα… ποδοσφαιρικά ομόλογα;

Έρχονται τα… ποδοσφαιρικά ομόλογα;

Οι δαπάνες-ρεκόρ για μεταγραφές πιθανόν να οδηγήσουν τους μεγάλους συλλόγους στις αγορές

Οι δαπάνες-ρεκόρ για μεταγραφές και για κατασκευή νέων γηπέδων πιθανόν να οδηγήσουν τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης στην έκδοση ομολόγων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, εκμεταλλευόμενοι τα ισχυρά brands τους, σύμφωνα με ανάλυση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης S&P Global Ratings, που επισημαίνει ότι η μεταγραφική αγορά έφτασε σε άνευ προηγουμένου επίπεδα το 2017.

Ο S&P Global Ratings, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, εκτιμά ότι οι ομάδες στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δαπάνησαν το 2017 αθροιστικά πάνω από 4,6 δισ. ευρώ μόνο για την αγορά παικτών – σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι δύο ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών, αυτή του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν (222 εκατομμύρια ευρώ) και αυτή του Κιλιάν Εμπαπέ επίσης στην Παρί Σεν Ζερμέν από τη Μονακό (180 εκατομμύρια ευρώ), αν και τεχνικά η μετακίνηση του Εμπαπέ έχει γίνει με τη μορφή δανεισμού και θα οριστικοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Εξαιρώντας τη μεταγραφή του Εμπαπέ, η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή για το 2017 ήταν αυτή της Μπαρτσελόνα, η οποία απέκτησε τον Γάλλο Ουσμάν Ντεμπελέ από την Ντόρτμουντ έναντι 145 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 40 εκατ. ευρώ από μπόνους). Η Μπαρτσελόνα μάλιστα ξεπέρασε φέτος το ρεκόρ της απόκτησης του Ντεμπελέ με την απόκτηση του Βραζιλιάνου Φιλίπε Κουτίνιο από τη Λίβερπουλ έναντι 160 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 40 εκατ. ευρώ μπόνους).

Παράλληλα, ο S&P παρατηρεί ότι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι συνέχισαν το 2017 να επιδιώκουν σχέδια επέκτασης μέσω της κατασκευής νέων γηπέδων ή της βελτίωσης των υφιστάμενων. «Οι ολοένα αυξανόμενες δαπάνες τους σημαίνουν ότι οι νέοι πόροι χρηματοδότησης θα μπορούσαν να είναι αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων τους», σημειώνει ο οίκος.

Ο αναλυτής Ομρί Στερν προσθέτει ότι η «πιστοληπτική ικανότητα των συλλόγων υποστηρίζεται από την απόδοση και την αφοσίωση των οπαδών». Δηλαδή, τα καλά αποτελέσματα στο γήπεδο επιτρέπουν στις ομάδες να βλέπουν τα έσοδα από εμπορικές και τηλεοπτικές συμφωνίες να αυξάνονται, και αυτή είναι μια σταθερή βάση πιστών οπαδών, που μπορεί να αποτελέσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» σε δύσκολους καιρούς, που αυξάνεται μέσω των πωλήσεων εισιτηρίων στα γήπεδα.

Στην ανάλυση της S&P είναι επίσης σημαντικός ο έλεγχος του χρέους και του κόστους, αφού σε γενικές γραμμές «οι οικονομικοί πόροι καθορίζουν την επιτυχία μιας ομάδας». Αν η «γενναιοδωρία των πλούσιων ιδιοκτητών» χρησιμοποιείται για να μπει μια ομάδα στην ελίτ των κορυφαίων συλλόγων, απαιτούνται «συνεχείς εισροές χρημάτων» για να μπορέσει να διατηρηθεί εκεί.