Πόσα λεφτά και πότε θα είναι η επόμενη δόση που θα πάρει η Ελλάδα

Πόσα λεφτά και πότε θα είναι η επόμενη δόση που θα πάρει η Ελλάδα

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η εκταμίευση

Στα 6 δισ. ευρώ υπολογίζεται να ανέλθει η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δόση θα εκταμιευτεί αμέσως μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που υπολογίζεται να γίνει μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που θα γίνει τη Δευτέρα στην ελληνική Βουλή, και περιέχει τη μεγάλη πλειονότητα των μέτρων που εκκρεμούν, δεν θα έχουν απομείνει άλλες εκκρεμότητες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, το 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο αποθεματικό ασφαλείας.

Ειδικότερα, στο χθεσινό EuroWorking Group οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ήτοι για την εφαρμογή μέχρι στιγμής των 55 από τα 110 προαπαιτουμένα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη 30 προαπαιτούμενα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ενώ τα μη νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και αυτά μέσα στην εβδομάδα. Εφόσον, γίνουν όλα αυτά, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, προκειμένου να συνεδριάσει και πάλι το EuroWorking Group και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να λάβει την επίσημη απόφαση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επόμενη δόση θα κυμαίνεται μεταξύ «6 και 7 δισ.».

Παρακαλούμε περιμένετε ...