Απώλειες για τις ισπανικές μετοχές μετά τις εκλογές στην Καταλονία

Απώλειες για τις ισπανικές μετοχές μετά τις εκλογές στην Καταλονία

Σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη STOXX της ευρωζώνης

Πτωτικά κινήθηκαν οι ισπανικές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα μετά την οριακή πλειοψηφία που εξασφάλισαν στις έδρες του κοινοβουλίου οι Καταλανοί αυτονομιστές στις τοπικές εκλογές, επιδεινώνοντας την πολιτική κρίση που έχει πλήξει την οικονομία και έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις εκτός της Καταλονίας.

Ο ισπανικός δείκτης IBEX σημείωσε πτώση 1,1%. Η Banco Sabadell και η Caixabank, που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Καταλονία και μετέφεραν την έδρα τους μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία, σημείωσαν βουτιά από 2,7% έως 3,4%. Απώλειες σημείωσαν και οι μετοχές των Santander, Bankia και BBVA.

Καθώς κλιμακώνονται οι πολιτικοί κίνδυνοι, οι χρηματοπιστωτικές μετοχές ασκούσαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,8%.

Οι ισπανικές μετοχές σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη STOXX της ευρωζώνης, ο οποίος υποχώρησε μόλις 0,2%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών ότι η όποια αναταραχή από τις εκλογές στην Καταλονία θα περιοριστεί κυρίως στην Ισπανία. Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,1% όπως και ο γαλλικός CAC 40 σύμφωνα με το Reuters.

Οι εισηγμένες στη Γερμανία μετοχές της νοτιοαφρικανικής εταιρίας λιανικής πώλησης επίπλων Steinhoff ενισχύθηκαν κατά 5,3% αφού η εταιρία, που ταλανίζεται από λογιστικό σκάνδαλο, ανακοίνωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου για το εάν θα μπορεί να διενεργηθεί έρευνα στους λογαριασμούς της αναμένεται έως τις 22 Ιανουαρίου.