Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα σε νησιώτες

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα σε νησιώτες

Μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος

Από 500 ώς 2.100 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα κυμαίνεται το πρόσθετο κοινωνικό μέρισμα που αποφάσισε η κυβέρνηση να διανείμει φέτος στα νοικοκυριά νησιωτικών περιοχών, ως αντιστάθμισμα για την αύξηση από 1/1/2018 του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά κατά 30%.

Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε χθες και προβλέπει ότι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ως μόνιμη κατοικία, με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016, νησί των νομών Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, πλην των νήσων Ρόδου, Καρπάθου, Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω. Τα κριτήρια είναι ίδια με αυτά για τη χορήγηση του κοινωνικού επιδόματος (έως 24.000 ευρώ εισόδημα, έως 300.000 ευρώ ακίνητη περιουσία και έως 15.000 ευρώ καταθέσεις για μονομελές νοικοκυριό, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστές, ανάλογα με τη σύνθεσή του).

Για την 1η κατηγορία δικαιούχων, με εισόδημα ώς 8.000 ευρώ, το εφάπαξ βοήθημα ορίζεται στα 700 ευρώ, για τη 2η κατηγορία, με εισόδημα ώς 16.000 ευρώ, το βοήθημα κατεβαίνει στα 600 ευρώ και για την 3η κατηγορία, με εισόδημα ώς 24.000 ευρώ, αυτό διαμορφώνεται στα 500 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά. Αυτά αυξάνονται με συντελεστή 0,5 για κάθε επιπλέον ενήλικα και 0,25 για τα ανήλικα μέλη. Ορίζεται ότι το μέγιστο βοήθημα δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο αυτού που προβλέπεται για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, επομένως τις 2.100 ευρώ.

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος για το κοινωνικό μέρισμα (www.koinonikomerisma. gr), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.