Ο εφευρέτης του «μαγικού» σπρέι ζητά 84 εκατ. ευρώ από τη FIFA

Ο εφευρέτης του «μαγικού» σπρέι ζητά 84 εκατ. ευρώ από τη FIFA

O Χέιν Αλεμάν ισχυρίζεται ότι η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία του έκλεψε την ιδέα

Αποζημίωση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη FIFA ζητά ένας Βραζιλιάνος, που ισχυρίζεται ότι η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία του έκλεψε την ιδέα για το ειδικό σπρέι που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στους αγώνες για την οριοθέτηση του τείχους σε εκτελέσεις φάουλ.

«Η FIFA έκλεψε την ιδέα μου, αυτό δεν είναι fair play», δήλωσε ο Χέιν Αλεμάν στους New York Times, που σε δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι μετά από χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών του Αλεμάν να αναγκάσει τη FIFA να σεβαστεί τα δικαιώματά του, ένα δικαστήριο του Ρίο ντε Τζανέιρο αναγνώρισε την πατέντα του σε 44 χώρες και κάλεσε τη FIFA να σταματήσει να χρησιμοποιεί το σπρέι σε οποιαδήποτε διοργάνωσή της, απειλώντας με πρόστιμο ύψους 15.000 δολαρίων για κάθε παιχνίδι που χρησιμοποιείται το σπρέι.

Η πατέντα του Αλεμάν αφορά σε ένα σπρέι που εξαφανίζεται γρήγορα, και ισχυρίζεται ότι η FIFA παράνομα έχει επιτρέψει σε άλλες εταιρείες να παράγουν και να πωλούν δικά τους σπρέι προς χρήση σε επίσημες διοργανώσεις.

Συνολικά, ο Αλεμάν διεκδικεί αποζημίωση ύψους 84 εκατ. ευρώ για τη χρήση του σπρέι, η οποία χρονολογείται από το 2000, όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε ένα τουρνουά νέων στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας. Έκτοτε το σπρέι χρησιμοποιήθηκε για χρόνια στη Λατινική Αμερική, όμως η πρώτη του εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση ήταν το 2014, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, και αφού προηγουμένως το σπρέι είχε δοκιμαστεί σε τουρνουά νέων και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Ο Αλεμάν υποστηρίζει ότι εμπνεύστηκε το σπρέι του επειδή τον ενοχλούσαν οι καθυστερήσεις και οι διαφωνίες για το πού θα μπει το τείχος στις εκτελέσεις φάουλ. «Είμαι απλά ένα τύπος από το Μίνας Ζεράις που έλυσε ένα αιώνιο πρόβλημα», είχε δηλώσει το 2014.

Σχετικά Tags
FIFA