Νέεσκενς: Οι ξένοι σύλλογοι καταστρέφουν τα ταλέντα της Ολλανδίας

Νέεσκενς: Οι ξένοι σύλλογοι καταστρέφουν τα ταλέντα της Ολλανδίας

Ο θρύλος των Οράνιε εκφράζει τη διαφωνία του με τον τρόπο που λειτουργούν οι πλούσιες ποδοσφαιρικές ομάδες

Η εμφατική αποτυχία της Ολλανδίας να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2018 προκάλεσε έντονο προβληματισμό για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ολλανδικό ποδόσφαιρο. Ο Γιόχαν Νέεσκενς, ένας από τους ζωντανούς θρύλους των Οράνιε, είναι από αυτούς που πιστεύουν πως η Ολλανδία θα ξαναβρεί το δρόμο της σύντομα, ωστόσο εκφράζει την αντίθεσή του ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σήμερα οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, υποστηρίζοντας πως καταστρέφουν τα ταλέντα της χώρας.

«Οι πλούσιοι σύλλογοι πάντα ψάχνουν για καλούς νεαρούς παίκτες, τους προσφέρουν ένα καλό συμβόλαιο, προσφέρουν στη μαμά και τον μπαμπά τους δουλειά, τους δίνουν ένα σπίτι και φυσικά ο παίκτης πηγαίνει», δήλωσε στο Reuters ο Νέεσκενς. «Ίσως δεν έχουν δει ποτέ τόσα πολλά λεφτά στη ζωή τους – όμως αυτό ίσως να μην είναι καλό για το μέλλον του νεαρού παίκτη», πρόσθεσε.

Οι ολλανδικοί σύλλογοι τα τελευταία χρόνια τα έχουν βρει σκούρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οικονομικά τους συλλόγους των μεγάλων πρωταθλημάτων με τα παχυλά τηλεοπτικά συμβόλαια, και πλέον λειτουργούν ως «φυτώριο» ταλέντων για αυτούς τους συλλόγους.

«Το πρόβλημα είναι ότι, μετά τη μεταγραφή, ο παίκτης δεν πηγαίνει στην πρώτη ομάδα, πηγαίνει ίσως στη νεανική ή τη δεύτερη ομάδα. Δεν τον βλέπεις να παίζει πια στο υψηλότερο επίπεδο, και σπαταλιέται... Χάνουμε τα ταλέντα μας και αυτό δεν είναι καλό για το ποδόσφαιρο στη χώρα μας», επεσήμανε ο Νέεσκενς, φέρνοντας το παράδειγμα του Μέμφις Ντεπάι, που πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «και δεν έπαιζε σχεδόν ποτέ, οπότε δεν μπορούσε να παίξει στην εθνική ομάδα», αλλά και του Ντάβι Κλάασεν, που έφυγε από τον Άγιαξ ως αρχηγός και πήγε στην Έβερτον όπου «ούτε καν παίζει».

Ο Νέεσκενς τοποθετήθηκε και σχετικά με τον τρόπο που διεξάγεται το Champions League, σχολιάζοντας πως είναι άδικο οι πρωταθλητές πολλών χωρών να πρέπει να δώσουν προκριματικά, ενώ οι τέταρτοι σε κάποια πρωταθλήματα περνούν απευθείας στους ομίλους, ενώ δήλωσε έκπληκτος από το πόσο μονόπλευρα έχουν γίνει τα παιχνίδια.

«Στις μέρες μου δεν μπορούσες να νικήσεις με 7-0 εκτός έδρας, θα ήσουν χαρούμενος με μία νίκη 1-0 ή 2-1, αλλά τώρα η διαφορά είναι τόσο μεγάλη. Μόνο οι πλούσιες ομάδες μπορούν να παίξουν, γίνονται ισχυρότερες, και οι μεσαίες ομάδες γίνονται όλο και πιο αδύναμες – και αυτό δεν είναι καλό για τη διοργάνωση», σημείωσε.