Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup και τι σχέση έχει με τον… Ρονάλντο

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup και τι σχέση έχει με τον… Ρονάλντο

«Μανιακός» με τη δουλειά του, μεθοδικός και πάντα ευδιάθετος ο Μάριο Σεντένο

Ένας λιγομίλητος, μετρημένος σοσιαλιστής είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup. Πρόκειται για τον 50χρονο Μάριο Σεντένο, τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, ο οποίος πιστώνεται την εξαιρετική πορεία της πορτογαλικής οικονομίας μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που κανείς δεν περίμενε.

Ο ρόλος του Σεντένο στο να μετατραπεί η Πορτογαλία από χώρα της κρίσης σε... υπόδειγμα μαθητή θεωρείται πολύ σημαντικός, καθώς ο Σεντένο έπρεπε να συμβιβάσει τις εκκλήσεις των αριστερών κομμάτων της συμπολίτευσης για αύξηση των δαπανών, με τις νουθεσίες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ για συνέχιση της λιτότητας. Και είναι φανερό ότι τα κατάφερε: παρά το γεγονός ότι ανέστρεψε κάποια από τα μέτρα λιτότητας του μνημονίου (2011-2014), η πορτογαλική οικονομία έμεινε εντός των στόχων της για τον προϋπολογισμό, καταγράφοντας φέτος τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα χαμηλότερα επίπεδα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, και με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να έχουν επαναφέρει την Πορτογαλία σε investment grade.

Την επιτυχία του Σεντένο αναγνώρισε και ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκι Σόιμπλε, που τον περασμένο Μάιο τον αποκάλεσε «Ρονάλντο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης», παρομοιάζοντας με τον Πορτογάλο άσο της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Σεντένο, σύμφωνα με το Reuters, είναι γνωστός ως «μανιακός» με τη δουλειά του, και πάντα ευδιάθετος. Οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι του αρέσει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση οικονομετρικά μοντέλα και οικονομικές μελέτες – είναι άλλωστε απόφοιτος οικονομικών του Χάρβαρντ με ειδίκευση στην αγορά εργασίας. Υπηρέτησε από το 2004 ως το 2013 ως αναπληρωτής διευθυντής οικονομικών μελετών της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, και στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, προτού αναλάβει το πόστο του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Ο Σεντένο αγαπά το ποδόσφαιρο και υποστηρίζει την Μπενφίκα. Στην πρώτη του παρουσία στο Eurogroup μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2016 δεν είχε διστάσει να εμφανιστεί με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Ο Σεντένο έχει παντρευτεί μία συμφοιτήτριά του στη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Λισαβόνας, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά.