Εύκολη η τρίτη αξιολόγηση αλλά ακολουθεί η κρίσιμη τέταρτη με το χρέος

Εύκολη η τρίτη αξιολόγηση αλλά ακολουθεί η κρίσιμη τέταρτη με το χρέος

Μαραθώνιος για τη σύνταξη διατάξεων και αποφάσεων που θα κλείσουν τα προαπαιτούμενα

Η τρίτη αξιολόγηση ήταν τελικά η πιο σύντομη. Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κράτησε μόλις δέκα μέρες. Μια εργάσιμη εβδομάδα τον Οκτώβριο και άλλες πέντε μέρες έως το περασμένο Σάββατο. Ήταν η πρώτη αξιολόγηση στην οποία οι δανειστές δεν έθεσαν ζήτημα πρόσθετων μέτρων ενώ η κυβέρνηση εμφανίστηκε από την αρχή αποφασισμένη να κλείσει χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες καυτά θέμα όπως τους πλειστηριασμούς ακινήτων και την πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Όσον αφορά στο θέμα της κατάργησης του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ σε 32 νησιά, η κυβέρνηση εμφάνισε την απόρριψη του αιτήματος από τους δανειστές, ως εκκρεμότητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο με πολιτική παρέμβαση θα μπορέσει να κερδίσει η κυβέρνηση. Η θέση που διατυπώθηκε από το κουαρτέτο είναι πως δεν είναι αποδεκτό η κατάργηση μίας συμφωνηθείσας παραμέτρου του Μνημονίου. Υπάρχει όμως η εναλλακτική της ενίσχυσης των νησιωτών που πλήττονται από το προσφυγικό, με άλλους τρόπους όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η αναμόρφωση του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, καταγράφεται ήδη από την κυβέρνηση στα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Ναι μεν , κόβονται οικογενειακά επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους της μεσαίας τάξης αλλά αυξάνονται τα οικογενειακά επιδόματα για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά αλλά και το συνολικό κονδύλι.

Η τεχνική συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές θα παρουσιαστεί σήμερα στο Eurogroup ενώ για την κυβέρνηση ξεκινά ο μαραθώνιος για τη σύνταξη των νομοθετικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων που θα εξειδικεύσουν τη συμφωνία και θα κλείσουν τα προαπαιτούμενα. Όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το πρώτο Eurogroup του 2018 στις 22 Ιανουαρίου όπου αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των περίπου 5,5 δις. ευρώ.

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ενώ το «μαχαίρι και το πεπόνι» σε αυτές θα κρατάει το ΔΝΤ.

Στο σημερινό Εurogroup το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στην εκλογή νέου προέδρου του συμβουλίου (φαβορί θεωρείται ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών) και η Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσει μόνο λίγα λεπτά της συνεδρίασης. Ενδεικτικό των προδιαγεγραμμένα ομαλών σημερινών εξελίξεων είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ε.Ε στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο, δεν μπήκε στον κόπο να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Παρέμεινε στην Αθήνα, όπου θα είναι το απόγευμα ομιλητής στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου