Κατά 20% αυξήθηκαν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία από τον ΦΠΑ

Κατά 20% αυξήθηκαν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία από τον ΦΠΑ

Τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου

Αύξηση 20% παρουσίασαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε σήμερα στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου. Στο πρώτο 9μηνο του 2017, τα έσοδα από τον ΦΠΑ έφτασαν τα 11,63 δισ. ευρώ, αύξηση 2 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2015, που ήταν 9,69 δισ. ευρώ.  «Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, χάρη στην πολιτική βούληση που δείξαμε για ελέγχους και την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 20%» διεκρίνισε η κ. Παπανάτσιου, τονίζοντας ότι μετά την ανασυγκρότησή του, το ΣΔΟΕ έχει αλλεπάλληλες επιτυχίες κατά του οικονομικού εγκλήματος.

«Έχουμε θεαματική βελτίωση στα έσοδα από το ΦΠΑ, που οφείλεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στην αύξηση της συμμόρφωσης επιχειρήσεων και επαγγελματιών και όχι στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, όπως λανθασμένα ή και σκόπιμα, ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» δήλωσε η υφυπουργός και επισήμανε έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που δείχνει ότι η αύξηση της χρήσης των καρτών πληρωμής βελτίωσε σημαντικά τα έσοδα από ΦΠΑ.

Η κ. Παπανάτσιου έκανε αναφορά και στις λίστες της φοροδιαφυγής. «Η φοροδιαφυγή δεν γίνεται από όλους. Γίνεται από συγκεκριμένες τάξεις και επαγγελματικές ομάδες που δεν ήθελαν να πληρώσουν ούτε και όταν ευημερούσαν. Το είδαμε με τα Paradise Papers, το είδαμε με τα Panama Papers, και με όλες τις άλλες διεθνείς αποκαλύψεις των τελευταίων ετών» υπογράμμισε, για να σημειώσει ότι ενώ η ΝΔ δηλώνει ότι θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα ποιες δαπάνες θα κόψει για να το κάνει αυτό.