Πότε θα δείτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό το κοινωνικό μέρισμα

Πότε θα δείτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό το κοινωνικό μέρισμα

Έχουν απορριφθεί περίπου 1 στις 5 αιτήσεις ενώ εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται ακόμη σε αναμονή ελέγχου

Στις 20 ή τις 21 Δεκεμβρίου θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα από το κοινωνικό μέρισμα οι δικαιούχοι. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες καθώς η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας Δ. Καρέλας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, στην ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr έχουν γίνει πάνω από 1.500.000 μοναδικές επισκέψεις, από το βράδυ της Κυριακής. Έχουν υποβληθεί 600.000 αιτήσεις από τις οποίες οι 296.000 εγκρίθηκαν και θα πιστωθούν σύντομα στους δικαιούχους περίπου 167.000.000 ευρώ. Από τις υποβληθείσες αιτήσεις ένα ποσοστό της τάξεως του 18% απορρίφθηκαν ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε αναμονή για τις επόμενες ενέργειες (σ.σ. λείπουν κάποια στοιχεία, αναμονή συναίνεσης, κ.λπ.).

Εφόσον κάποιος έχει κάνει λάθος στην αίτηση του, τότε μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλλει νέα αίτηση.

Τι μπορεί να σας στερήσει το κοινωνικό μέρισμα

Eίναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι για τα κριτήρια και το κοινωνικό μέρισμα να γνωρίζουν ποια εισοδήματα προστίθενται και ποια όχι στο τελικό αποτέλεσμα.

Στο εισόδημα δεν μετράνε η αποζημίωση λόγω απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων, το εφάπαξ, οι κληρονομιές, οι χορηγίες, οι δωρεές και τα χρήματα που προέκυψαν από τυχόν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Βέβαια η αποζημίωση της απόλυσης ή μια κληρονομιά μπορεί να λειτουργήσουν ως κόφτης με τις καταθέσεις.

Αντίθετα, στον υπολογισμό του εισοδηματικού ορίου συμπεριλαμβάνονται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Αντίθετα, το μέρισμα δεν πρόκειται να προσμετρηθεί ως εισόδημα για να αξιοποιηθεί για την καταβολή ή μη οποιουδήποτε άλλου επιδόματος.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ευνοϊκή «μεταχείριση» πρόκειται να έχουν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι άνεργοι, αν έχουν συμπληρώσει έξι συνεχόμενους μήνες χωρίς δουλειά το τρέχον έτος και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Αντίθετα, εκτός μερίσματος θα μείνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο ανεργίας, αλλά δεν είναι συνεχόμενο.

Υπομονή θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αποκτήσεις παιδί μέσα στο 2017 αφού το πεδίο για την προσθήκη νέων μελών στην οικογένεια του αιτούντος δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η λήξη της υποβολής αιτήσεων είναι η 12η Δεκεμβρίου.