Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί και τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί και τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος

Την ελπίδα του να κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση εκφράζει ο επικεφαλής του ESM

Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί να εξαντλήσει όλους τους πόρους που προβλέπονται στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, τονίζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που τα χρήματα για την Ελλάδα θα παραμείνουν πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του προγράμματος του ESM, που είμαι τα 86 δισ. ευρώ». δηλώνει ο Ρέγκλινγκ. Μέχρι στιγμής ο ESM έχει εκταμιεύσει περί τα 40 δισ. ευρώ και θα υπάρξουν και άλλες εκταμιεύσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος, όμως το συνολικό ποσό θα είναι αισθητά μικρότερο από τα 86 δισ. ευρώ, υπογραμμίζει. εξηγώντας πως οι περαιτέρω πόροι που δεν θα χρειαστούν μπορούν να αξιοποιηθούν εν μέρει για την αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας προς άλλους πιστωτές.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως προαπαιτούμενο για μία τέτοια ελάφρυνση χρέους είναι να υλοποιήσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, ο Ρέγκλινγκ εκφράζει την ελπίδα του αυτές να ολοκληρωθούν γρήγορα. «Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις στις δύο πρώτες αξιολογήσεις του προγράμματος, μας ενθαρρύνει τώρα η προπαρασκευαστική εργασία της ελληνικής πλευράς για την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση», επισημαίνει.

Παράλληλα, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι μία πρώτη εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση αναμένεται να δοθεί στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου, αν και οι πληροφορίες στον οικονομικό Τύπο αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν αναμένεται πριν τον Ιανουάριο.