ESM: «Πράσινο φως» στην προτελευταία δόση 747,72 εκατ. ευρώ της ενισχυμένης εποπτείας

ESM: «Πράσινο φως» στην προτελευταία δόση 747,72 εκατ. ευρώ της ενισχυμένης εποπτείας

Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα εξέρχεται από την ενισχυμένη εποπτεία

To «πράσινο φως» άναψε σήμερα (19/7) ο ESM για το προτελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 747,72 εκατ. ευρώ πριν την πλήρη ολοκλήρωση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας.

Η ανακοίνωση περιέχει ξεκάθαρα εύσημα για την πρόοδο της χώρας αλλά και σύσταση για επιπλέον πρόοδο σε συγκεκριμένα πεδία που συνδέονται με την τελευταία κίνηση του Δεκεμβρίου, όσον αφορά στις παρεμβάσεις στις τράπεζες, στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο κτηματολόγιο και στην εργατική νομοθεσία.

Ο ESM ενέκρινε:

  • Τη διατήρηση του προνομιακού επιτοκίου του 2ου δανείου (step-up margin) για τη περίοδο έως και τον έως και 17 Ιουνίου του 2022. Η κίνηση έχει αξία 103,3 δισ. ευρώ και ουσιαστικά βοηθά στην απομείωση του ελληνικού χρέους (εγκρίθηκε σε επίπεδο EFSF).
  • Η αποδέσμευση 644,42 εκατ. ευρώ κερδών ομολόγων SMP & ANFA.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξέρχεται στις 20 Αυγούστου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο εισήλθε το 2018 με απόφαση που έχει ήδη λάβει το Eurogroup.

Αναλυτικά ο επικεφαλής του ESM/EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την έγκριση αναφέρει πως «η Ελλάδα έχει σημειώσει συνεχή πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημικής κρίσης και των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, τη φορολογία ακινήτων, το δικαστικό σύστημα και το ΤΧΣ. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εξέδωσαν θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τούτο, άνοιξε το δρόμο για αυτό το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις».