Το κοινωνικό μέρισμα με αίτηση στο www.koinonikomerisma.gr και στο Taxisnet

Το κοινωνικό μέρισμα με αίτηση στο www.koinonikomerisma.gr και στο Taxisnet

Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, με σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου το αργότερο θα ανοίξει στο Taxisnet η εφαρμογή όπου θα γίνονται οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Όπως ενημέρωσε η αρμόδια υπουργός, Αναπληρώτρια Υπ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, η χορήγηση θα γίνει με κριτήριο το φορολογητέο εισόδημα. Πριν όμως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, με σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όσοι είχαν δουλειά και εισοδήματα το 2016, αλλά έμειναν άνεργοι μέσα στο 2017 χάνουν το κοινωνικό μέρισμα.

Ωστόσο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον Realfm υπογράμμισε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

Ειδικότερα θα τους αφαιρεθεί αντίστοιχο ποσοστό από το εισόδημα του 2016, ανάλογα με τους μήνες που ήταν άνεργοι.

Για το ίδιο θέμα, ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας, Δημήτρης Καρέλλας, σημείωσε ότι με τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα δοθεί μικρότερο μέρισμα σε κάποιες ομάδες φορολογούμενων, ενώ δεν υπάρχει μέχρι τώρα σχεδιασμός για να αλλάξει αυτό.

Τα πέντε βήματα της αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα

Σε πέντε βήματα θα γίνουν οι απαραίτητες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Εντός των ημερών θα ενεργοποιηθεί και ειδική διεύθυνση koinonikomerisma.gr για την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Τρεις στους δέκα νόμιμους κατοίκους της ελληνικής επικράτειας θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν εγγραφεί στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Οι δικαιούχοι είναι 1.459.834 νοικοκυριά ( 3.472.734 άτομα) ενώ το ανώτατο εισοδηματικό όριο ορίστηκε στα 27.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017 μέσω του Taxisnet, μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.

Για την υποβολή αίτησης χρειάζονται ο ΑΜΚΑ, ο αριθμό του κινητού, το e-mail και το ΙBAN του τραπεζικού λογαριασμού.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου οι αιτήσεις θα πρέπει να συμπληρωθούν άμεσα για να πληρωθούν τα χρήματα, καθώς μόλις γυρίσει ο χρόνος δεν γίνεται καμία πληρωμή κοινωνικού μερίσματος.

Η κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι φορολογητέο και τεκμαρτό εισόδημα είναι αυτά που θα ληφθούν υπόψιν. Η εφαρμογή είναι έτοιμη και θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, πριν το τέλος του μήνα.

Όπως ανέφερε τα πέντε βήματα για την αίτηση είναι τα εξής:

Βήμα 1

Εισαγωγή στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxis.

Βήμα 2

Ο ενδιαφερόμενος, μόλις κάνει την εισαγωγή, θα κληθεί να συμπληρώσει τον ΑΜΚΑ.

Βήμα 3

Το σύστημα θα εμφανίσει αυτόματα όλα τα στοιχεία συμπληρωμένα. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να βάλει το κινητό του τηλέφωνο και να συμπληρώσει ένα e-mail.

Βήμα 4

Αφού ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος ελέγξει όλα τα στοιχεία για το εισόδημα και τα ακίνητα περνάει στην επόμενη σελίδα όπου το σύστημα θα του ζητήσει να συμπληρώσει τον ΙΒΑΝ για να πληρωθούν τα χρήματα.

Βήμα 5

Στο τελευταίο βήμα ο δικαιούχος του μερίσματος βλέπει το ποσό που θα πάρει και το σύστημα τον καλεί να απαντήσει αν αποδέχεται ή όχι το μέρισμα. Αν το αποδεχθεί θα δει τα χρήματα στο λογαριασμό του μέσα σε λίγες μέρες.

Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου ο λόγος για τον οποίο μπαίνει το ερώτημα για την αποδοχή είναι για να αποφευχθούν φαινόμενα να το πάρουν άνθρωποι που δεν το θέλουν. Σημειώνεται ότι πέρσι το κοινωνικό μέρισμα πήραν πολλοί βουλευτές.

4
σχόλια
 1. avatar xristos

  Anikw sthn katigoria AMEA ME POSOSTO ANAPIRIAS67% EIMAI ASTEOS. kai opos katalabenete ithela na xerw an dikeoume to kinoniko merisma diabitikos tipou 1 insoulinoexartomenos me tetraplo sxima insoulinhs kai opos katalabenete edw kai 1e imai eimai astegws kai opos kalabenete briskoiskome se polli diskoli thesi logo ths ygias mou alla kai me ton kerw pou den boithai katholou.

 2. avatar Βασω Σντωνακουδη

  Αν καποιος δεν υπεβαλε φορολογικη δηλωση για τα εισοδημστα της χρησης 2014 και υποβαλλει τωρα αρχικη εκπροθεσμη δικαιουται να παρει τι κοινωνοκο μερισμα ?
  Ευχαριστω

 3. avatar tsatsaoura anna

  Οταν υπάρχουν συνδικαιούχοι σε λογαριασμούς καταθέσεων τι δικαιολογιτικά πρέπει να προσκομίσω προκειμένου να πάρω το κοινωνικό μέρισμα?

  1. avatar Βασω Αντωνακουδη

   Δεν εχω υποβαλλει φορολογικη δηλωση για τα εισοδηματα της χρησης 2014
   Αν υποβαλλω τωρα αρχικη εκπροθεσμη δικαιουμαι κοινωνικο μερισμα
   Ευχαριστω

Παρακαλούμε περιμένετε ...