Το κοινωνικό μέρισμα σε έναν στους τρεις Έλληνες

Το κοινωνικό μέρισμα σε έναν στους τρεις Έλληνες

Το στοίχημα της ανάπτυξης για το 2018 και οι αισιόδοξοι στόχοι

Ο ρυθμός που θα αναπτυχθεί το 2018 η ελληνική οικονομία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.

Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή ενσωματώνει μεγάλες προσδοκίες για ρυθμό ανάπτυξης (2,5%) και πλεονάσματα (3,82% του ΑΕΠ), μέτωπα στα οποία οι προβλέψεις ενδέχεται να αποδειχθούν παρακινδυνευμένες. Και πέρυσι τέτοια εποχή ο προϋπολογισμός προέβλεπε για το 2017 ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Μετά από διαρκείς αναθεωρήσεις, ο πήχης κατέβηκε στο 1,6%.

Το 2018, μετά από ένα νέο πακέτο μέτρων που έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2016, με κατάργηση της έκπτωσης κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης, κατάργηση της έκπτωσης φόρου ιατρικών δαπανών, επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω Αirbnb, νέο μαχαίρι σε επίδομα θέρμανσης και ΕΚΑΣ, ο προϋπολογισμός προσβλέπει 951 εκατ. ευρώ πρόσθετων φορολογικών εσόδων.

Αν δεν βγει το στοίχημα της ανάπτυξης, ο στόχος είναι τουλάχιστον αισιόδοξος.

Το 2017, επιβλήθηκαν πρόσθετα μέτρα της τάξεως των 2 δις ευρώ από αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων, αλλά τελικά τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν συνολικά κατά 314 εκατ. ευρώ με τις μεγαλύτερες απώλειες 996 εκατ. ευρώ να μετράνε οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Παρά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση της προκαταβολής φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες εισοδήματα από ακίνητα τα έσοδα που εισπράχθηκαν κατέγραψαν βουτιά σχεδόν 1 δις. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η υπερφορολόγηση γυρίζει μπουμερανγκ στις κρατικές εισπράξεις. Φέτος η τρύπα στις δημόσιες εισπράξεις υπερκαλύφθηκε από το βελτιωμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.

Το 2017, επιβλήθηκαν πρόσθετα μέτρα της τάξεως των 2 δις ευρώ από αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων, αλλά τελικά τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν συνολικά κατά 314 εκατ. ευρώ με τις μεγαλύτερες απώλειες 996 εκατ. ευρώ να εντοπίζονται στις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Παρά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση της προκαταβολής φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες εισοδήματα από ακίνητα τα έσοδα που εισπράχθηκαν κατέγραψαν βουτιά σχεδόν 1 δις. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η υπερφορολόγηση γυρίζει μπουμερανγκ στις κρατικές εισπράξεις.
Με τις υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις και την περικοπή πρωτογενών δαπανών το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος σε 2,4% του ΑΕΠ και προβλέπεται πως θα εκτιναχθεί του χρόνου σε 3,8% του ΑΕΠ όταν το πρόγραμμα απαιτεί 3,5%.

Πιο συγκεκριμένα με τον προϋπολογισμό του 2018 η κυβέρνηση:

- Επιβάλλει πρόσθετους φόρους 951 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 478 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους άμεσους φόρους και τα 473 εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία.
- Κόβει κατά 774 εκατ. ευρώ τις επιχορηγήσεις σε νοσοκομεία, τον ΕΟΠΠΥ και άλλους φορείς του δημοσίου
- Περικόπτει συνολικά τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 1,276 δις ευρώ.
Ο λογαριασμός της έξτρα λιτότητας φτάνει τα 2,227 δις ευρώ και είναι ένα μέρος των πρόσθετων βαρών που καλούνται να σηκώσουν τα νοικοκυριά των οποίων η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί. Το φετινό κοινωνικό μέρισμα, είναι μόλις το ένα τρίτο των νέων βαρών.

Κοινωνικό μέρισμα: Τι θα υπολογίζεται στο εισόδημα

Το κοινωνικό μέρισμα θα φθάσει πριν τα Χριστούγεννα σε 1.459.834 νοικοκυριά, με μέσο ύψος του μερίσματος 483 ευρώ ανά νοικοκυριό. Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα «επιλέξιμα νοικοκυριά» που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, ήτοι στο 32% του πληθυσμού της χώρας. Το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση του μερίσματος είναι το συνολικό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, όλων των μελών του νοικοκυριού και από οποιαδήποτε πηγή, όπως προκύπτει από τις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016. Υπολογίζεται προ φόρων και μετά την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και περιλαμβάνει το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο και των εισοδημάτων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και κάθε μορφή επιδομάτων και λοιπών χρηματικών μεταβιβάσεων.

1
σχόλιο
  1. avatar gezim kullani

    gimnasio

Παρακαλούμε περιμένετε ...