Τι ποσό αποζημίωσης δικαιούνται ανά τετραγωνικό όσοι έχασαν σπίτια στις πλημμύρες

Τι ποσό αποζημίωσης δικαιούνται ανά τετραγωνικό όσοι έχασαν σπίτια στις πλημμύρες

Ποια μέτρα θα ληφθούν για ανακούφιση των εργοδοτών που επλήγησαν οι επιχειρήσεις τους

Δέσμη μέτρων για όσους υπέστησαν καταστροφές από τις φονικές πλημμύρες στη δυτική Αττική αλλά και τη Σύμη ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την τροπολογία να ψηφίζεται αργότερα σήμερα, μετά από μια έντονη συνεδρίαση, στη Βουλή.

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε πως οι αποζημιώσεις για όσους έχασαν κατοικίες διαμορφώνονται ως εξής:

* 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας

* 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου

* 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης

και

* 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας

* 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου

* 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Να σημειωθεί πως για κατοικίες μέχρι 150 τμ η αποζημίωση συνίσταται κατά 60% σε δωρεάν κρατική αρωγή και 40% σε άτοκο δάνειο. Τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

Μέτρα για επαγγελματίες και εργοδότες

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας μέτρα για άμεση ανακούφιση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή στη δυτική Αττική και στη Σύμη, με τη δέσμευση πως αντίστοιχα μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή, στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας όπως αναφέρθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι:

* Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).

* Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).

* Οι παραπάνω εισφορές θα εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Ειδικά στην περιοχή της Μάνδρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα λειτουργεί από σήμερα και καθημερινά ειδικό ιατρείο για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Αναφορικά με τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στην περιοχή ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, τα ειδικά τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αποτελούμενα από 120 μηχανικούς, έχουν πραγματοποιήσει 1.154 αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στον δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας και στη δημοτική ενότητα Νέας Περάμου.

Στον δήμο Μανδρας -Ειδυλλιας διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά. Τα 733 από τα κτήρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και δικαιούνται αποζημίωση. Από αυτά τα 588 είναι κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτήρια και 73 αποθήκες - υπόγεια.

Στον δήμο Μεγαρέων και στη δημοτική ενότητα Νέας Περάμου διεξήχθησαν 229 συνολικές αυτοψίες. Τα 222 από τα κτήρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και δικαιούνται αποζημίωση. Πρόκειται για 142 κατοικίες, 30 επαγγελματικούς χώρους, 2 δημόσια κτήρια και 48 αποθήκες - υπόγεια.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως οι αυτοψίες από το σύνολο των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της καταγραφής να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.