Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα μνημόνια δεν μπόρεσαν να βγάλουν την Ελλάδα στις αγορές

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα μνημόνια δεν μπόρεσαν να βγάλουν την Ελλάδα στις αγορές

Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές διαπιστώνουν έλλειψη εμπειρίας εκ μέρους της Κομισιόν

Tα μνημόνια δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, υποστηρίζει το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει η  έκθεση που δόθηκε σήμερα  στη δημοσιότητα, τα τρία προγράμματα οικονομικής στήριξης που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα εξασφάλισαν μεν κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα, αλλά τα οφέλη τους είναι περιορισμένα αφού η χώρα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

«Οι στόχοι των προγραμμάτων επιτεύχθηκαν μόνο ως έναν βαθμό, αφού δεν επιτεύχθηκε σημαντική προσαρμογή», όπως εξηγούν, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τα έτη 2009-2015, σε συνδυασμό με το κόστος χρηματοδότησης του συσσωρευμένου χρέους οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να μην είναι σε θέση προς το παρόν να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες της με δανεισμό.

Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές διαπιστώνουν έλλειψη εμπειρίας εκ μέρους της Κομισιόν όσον αφορά στη διαχείριση της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν τέθηκαν οι σωστές προτεραιότητες στους όρους των μνημονίων και δεν ενσωματώθηκαν σε μια ευρύτερη Ελληνική στρατηγική.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε σήμερα πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των δύο πρώτων προγραμμάτων προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, και το σχεδιασμό του τρίτου.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση, ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή στην «εποικοδομητική» ανάλυση των δραστηριοτήτων της καθώς και ότι «καλωσορίζει» και «εφαρμόζει» τις συστάσεις. «Πολλές από τις συστάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση, εφαρμόστηκαν στο τρίτο πρόγραμμα» υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς.

Τέλος, ερωτηθείς για τη μη συνεργασία της ΕΚΤ, είπε πως η Επιτροπή συνεργάστηκε πλήρως και αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση της ΕΚΤ.