Bypass για πλειστηριασμούς χωρίς συμβολαιογράφους ψάχνει η κυβέρνηση

Bypass για πλειστηριασμούς χωρίς συμβολαιογράφους ψάχνει η κυβέρνηση

Οι συμβολαιογράφοι έχουν ανακοινώσει ότι θα απέχουν από τους πλειστηριασμούς μέχρι και το τέλος του 2017

Ένα bypass για να παρακάμψει τους συμβολαιογράφους και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι συμβολαιογράφοι έχουν ανακοινώσει ότι θα απέχουν από τους πλειστηριασμούς μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2017.

Η ενεργοποίηση των πλειστηριασμών είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αφού η μη εκτέλεση τους μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αλλά και τα stress tests των τραπεζών, που θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Στο θέμα των πλειστηριασμών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά το χθεσινό Eurogroup, που επέμεινε ότι είναι κρίσιμο να λυθεί η αποχή των συμβολαιογράφων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως θα αναλάβει άμεση δράση για να προστατεύσει τους νόμους και τους συμβολαιογράφους που απειλούνται ότι αν συμμετάσχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα δεχτούν επίθεση.

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης, οι πληροφορίες είναι καθησυχαστικές αφού πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο δηλώνουν με βεβαιότητα ότι λύση θα υπάρξει.

Προκειμένου να εξευρεθεί λύση η κυβέρνηση εξετάζει την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία θα ορίζονται ως τόπος τέλεσης τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή διενέργειά τους.

Αύριο θα γίνει συνάντηση για το θέμα μεταξύ των συμβολαιογράφων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αμέσως μετά αναμένεται να υπάρξουν επίσημες τοποθετήσεις από την πλευρά των συμβολαιογράφων. Πηγές με γνώση των θέσεων των συμβολαιογράφων πάντως εμφανίζονται αρνητικές απέναντι στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η διαδικασία μέσα από τα Ειρηνοδικεία.

Γιατί οι τράπεζες κοιτούν με ανησυχία το θέμα των πλειστηριασμών

Η ενεργοποίηση των πλειστηριασμών θα δώσει τις τράπεζες τα απαραίτητα στοιχεία για την αξία των ρευστοποιήσιμων ενεχύρων τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες και τα οποία πρέπει να καταθέσουν για να περάσουν τα stress tests.

Αν παγώσουν οι πλειστηριασμοί, δεν θα υπάρχουν τα στοιχεία.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε ανακοίνωσή της, έχει αναφέρει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι της εποπτικής αρχής συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. «Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες» αναφέρεται.